Borówki smażone
Przepis na smażone czerwone borówki, które moja babcia robiła co roku w dużych ilościach. W ten sam sposób można robić żurawiny.
1 kg borówek
1/2 szklanki wody
40 dag cukru
Borówki przebrać, umyć, osączyć. Z połowy cukru i wody ugotować syrop, wsypać borówki. Gdy puszczą sok, dodać resztę cukru. Gotować na małym ogniu, często mieszając, przez pół godziny. Gorące nałożyć do wyparzonych słoików, zakręcić wyparzonymi nakrętkami.
Nie pamiętam, ile dokładnie wychodzi, ale na pewno kilka małych słoiczków.
Przepis na smażone czerwone borówki, które moja babcia robiła co roku w dużych ilościach. W ten sam sposób można robić żurawiny.
1 kg borówek
1/2 szklanki wody
40 dag cukru
Borówki przebrać, umyć, osączyć. Z połowy cukru i wody ugotować syrop, wsypać borówki. Gdy puszczą sok, dodać resztę cukru. Gotować na małym ogniu, często mieszając, przez pół godziny. Gorące nałożyć do wyparzonych słoików, zakręcić wyparzonymi nakrętkami.
Nie pamiętam, ile dokładnie wychodzi, ale na pewno kilka małych słoiczków.