Borówki (albo żurawiny) smażone

nutinka

Member
Wrz 29, 2004
866
2
0
Borówki smażone

Przepis na smażone czerwone borówki, które moja babcia robiła co roku w dużych ilościach. W ten sam sposób można robić żurawiny.

1 kg borówek
1/2 szklanki wody
40 dag cukru

Borówki przebrać, umyć, osączyć. Z połowy cukru i wody ugotować syrop, wsypać borówki. Gdy puszczą sok, dodać resztę cukru. Gotować na małym ogniu, często mieszając, przez pół godziny. Gorące nałożyć do wyparzonych słoików, zakręcić wyparzonymi nakrętkami.

Nie pamiętam, ile dokładnie wychodzi, ale na pewno kilka małych słoiczków.
 

janie

Well-known member
Paź 23, 2004
3,825
1,592
113
Wielkie dzięki Nutinko, własnie kupiłam borówki i rozglądałam się za jakimś ciekawym przepisem. W moim domu robiło się takie z gruszkami, ale nie zapamiętałam proporcji. Wypróbuję Twoje.
 

nutinka

Member
Wrz 29, 2004
866
2
0
Janie, podawałam też przepis na żurawiny z gruszkami i jabłkami, może podpasują Ci proporcje.
 

joannas

Member
Wrz 20, 2004
13,025
0
0
Kupiłam 1 kg żurawiny. Zobaczymy jak mi wjdzie. Nigdy jeszcze nie robiłam.
icon_mrgreen.gif
 

Maryna

Moderator
Sty 5, 2006
7,979
0
0
Obie czerwone i kuleczkowe.
icon_lol.gif
Wolę żurawinę, ostrzejsza w smaku.
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

Tobatka

Member
Lut 7, 2006
3,700
0
0
Zrobiłam dziś, bo teściowa mnie uszczęśliwiła ponad kilogramem czerwonej, kwaśnej jak diabli borówki
icon_smile.gif


Wyszło naprawdę dobre, słodko-kwaśne.. Będzie super do mięsa i pewnie nie tylko
icon_smile.gif


Dziękuję za przepis Nutince, a Joannies za namiary na niego
anbetung.gif
 
 

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy