Botwinka

kasha

Member
Wrz 25, 2004
20,571
3
0
Składniki:
1 pęczek botwinki
3-4 młode ziemniaki
koperek
4 łyżki śmietany
listek laurowy
pieprz
sól

Najpierw myję dokładnie całą botwinkę, przekrawam każdego buraka na 4 części, kroję w cienkie plasterki, zalewam 2 szklankami przefiltrowanej wody. Wrzucam listek laurowy.
W tym czasie szybciutko wybieram młodziutkie pędy buraczane i odrywam od nich listeczki.
Wybieram tylko młode cienkie łodyżki oraz delikatne i młodziusie listki.
Stare liście wyrzucam lub daję do pożarcia śwince :lol: gdyż one już nie nadają się na botwinkę bo po ugotowaniu stają się gorzkie.
Drobniutko kroję łodyżki i wrzucam do wody z buraczkami. Dodaję pół łyżeczki soli.
Włączam malutki gaz, botwinka nie może się zbytnio zagotować, bo straci swój piękny kolor :lol:
Od momentu zagotowania zupka ma sobie tak tylko mrugać przez 5-10 minut, aż łodygi i buraki staną będą miękkie i jędrne, a nie rozpaćkane. W czasie gdy tworzy się czerwoność, kroję listki oraz koperek.
Pocięte listeczki dodaję na sam koniec gotowania zupy ok.1 minuty przed zakończeniem procesu gotowania.
Na koniec wsypuję koperek, doprawiam solą i pieprzem, jeśli ktoś lubi się truć to i może sypnąć jarzynki troszkję. Dodaję dużo śmietany, która sprawia, że zupa nabiera ślicznego koloru.
Osobno w małej ilości wody gotuję drobno pokrojone ziemniaki, które dodaję do zupy.

Smacznego :lol:

P.s
Jak kto uparty to może zrobić na mięśku :lol:

ela-c

Member
Cze 10, 2005
2,075
0
0
ja dodaję jescze masło i jajka na twardo a ziemniaki podaję obok na talerzyku, mniam, dzisiaj kupiłam botwinkę, jutro będzie na obiad! :mniam:

Musia

Member
Lis 14, 2005
489
0
0
kasha ja robie tak sam jedynie bez liscia laurowego no i czasami zageszczam jeszcze ja :lol:

blandine

Member
Paź 30, 2006
364
0
0
icon_eek.gif
ja w ogóle robię inaczej....
najczęściej gotuję na bazie na rosołu lub na żeberkach....
buraczki w kosteczkę,jeśli są małe dokupuję zwykłych buraków i dorzucam pokrojone w kosteczkę...
do tego pokrojone łodygi....potem sparzone i pokrojone liście botwinki....
kiedy buraczki są miękkie i kolor zupki intensywnie czerwony dodaje 1-2 łyżki octu-nie traci koloru-i odrobine cukru....potem doprawiam ewentualnie solą i vegetą...
kartofelki goruje osobno dla domowników....
kto chętny zabiela śmietaną lub jogurtem naturalnym

samanta

Member
Sie 19, 2007
16,197
1
0
A ja solę pokrojoną botwinkę, albo tylko buraczki z niej przed wrzuceniem do zupy , wrzucam jak puści sok. A czasem przesmażam ją posiekaną, na maśle tak jak np. ogórki do ogórkowej, ale to tylko wtedy gdy nie jest gotowana na np. kurczaku.

Ilona

Moderator
Paź 10, 2004
37,718
1
0
Kupiłam pęczek botwinki. Będę dzisiaj robić
mniam.gif

illy

Member
Lut 20, 2008
1,500
0
0
Jeszce troche a bede uzywac wlasna z ogrodka a nie kupna. Ja robie bardzo podobnie jak Kasha. W tym roku mam duuuzy kawalek z buraczkami wiec na pewno cos zamroze, zeby bylo na zime. A dopoki jeszcze male buraczki... to kupilam wczoraj i dzisiaj bedzie zupa botwinkowa.
mniam.gif

qd

Well-known member
Sie 28, 2005
8,210
1,732
113
Tym, co lubią eksperymenty polecam botwinke z kardamonem ( bez koperku).
Dodaje na 1 litr zimnego plynu 1-2 strączki zielonego kardamonu. I z tym gotuje zupe.
qd

inula

Member
Lis 4, 2008
2,087
0
0
botwinka - pyszności, gotowałam przedwczoraj
icon_mrgreen.gif

ja robię tak:
zagotowuję wodę, wrzucam kostki rosołowe, ziemniaki pokrojone w kostkę, marchewkę drobno pokrojoną, buraczki (wiórki ze słoiczka, leniwa jestem
icon_mrgreen.gif
), wrzucam listek laurowy, i tak się gotuje aż ziemniaki będą miękkie. Jak to się gotuje to ja w tym czasie oczyszczam botwinkę, kroję na małe kawałki i podduszam w rondelku na maśle (około 5-10 minut) - potem dodaję ją do rosołu, gotuję na małym ogniu jeszcze jakieś 10 minut. Wlewam śmietanę, doprawiam solą i pieprzem jeśli zachodzi taka potrzeba, na koniec wsypuję koperek - duuużo koperku
mniam.gif

vana

Member
Lis 7, 2008
5,394
0
0
ja również uwielbiam, ale nie daję ziemniaków, a marchewkę i pietruszkę + kawałek selera.
i oczywiście dużo koperku.
icon_redface.gif

w tym sezonie już robiłam, wczoraj znów kupiłam dwa pęczki, także jutro będzie na obiad.

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy