Bounty i Ciocchini

Linn

Member
Wrz 17, 2004
8,842
0
0
Nie kulki, ale tez slodkie:

Bounty
/ wg przepisu Silente, http://www.cucinainsimpatia.it /
250 g wiorkow kokosowych
150 g herbatnikow
150 g masla
1 szklanka mleka
150 g cukru
200 g gorzkiej czekolady
- maslo stopic razem z mlekiem i cukrem, zdjac z ognia i dodac wiorki kokosowe
- wymieszac i ostudzic
- dodac drobniutko pokruszone herbatniki i jeszcze dokladnie wymieszac
- wylac mase do formy o niskich brzegach / 20 x 30 com /, wylozonej folia przezroczysta, a powierzchnie wyrownac lyzka
- stopic czekolade w kapieli woddnej, ostudzic i wylac na mase kokosowa
- wstawic do lodowki, a kiedy stwardnieje, pokroic na kawalki

Ciocchini
/ wg Annad. www.coquinaria.it /
biszkopty Pavesini / moga byc inne podluzne, np. San /
Nutella
kawa
wiorki kokosowe
- biszkopty smarowac Nutella i skladac po dwa / "na kanapke" /, calosc
szybciutko namoczyc w kawie / tu przyda sie doswiadczenie w robieniu tiramisù / i obtoczyc w wiorkach kokosowych
 

KASIA.B

Member
Lut 13, 2006
201
0
0
Linn, zrobiłam wczoraj wieczorem Bounty wg. przepisu Silente, który podałaś. Zmiejszyłam jedynie ilość cukru - pół szklanki zamiast całej w zupełności wystarcza, ponieważ herbatniki są również słodkie. Herbatniki zmieliłam na prawie pył.

Wyszły rewelacyjne, znikły w zastraszająco szybkim tempie. Wzięłam do pracy i pochłonęli mi wszystko !!

Dzięki za przepis, kolejny do ulubionych
 

sylwia18

Member
Wrz 24, 2005
3,577
0
0
Zrobiłam bounty wg tego przepisu http://mojewypieki.blox.pl/2007/12/Batonik-Bounty.html

Batonik Bounty

Składniki na około 25 kulek:

200 g wiórków kokosowych
100 ml kremówki
70 g cukru pudru
70 g masła
opcjonalnie: kilka kropli aromatu rumowego
200 g mlecznej czekolady (mi wystarczyło około 130 g)

W naczyniu wymieszać wiórki z cukrem pudrem. W małym garnuszku podgrzać kremówkę i masło, aż masło się rozpuści. Rozpuszczoną miksturę wlać na wiórki, dodać aromatu, wymieszać.

Z mikstury uformować kulki wielkości orzecha włoskiego (będzie ciężko, ale raczej ściskając wiórki w dłoni). Układać je na papierze do pieczenia, przykryć folią aluminiową, schłodzić przez minimum godzinę.

Rozpuścić mleczną czekoladę (w kąpieli wodnej lub mikrofali). Każdą kulkę zanurzyć w czekoladzie (można sobie pomóc wykałaczką), wyłożyć na papier, by czekolada stwardniała (trwa to dość długo, można włożyć do lodówki, będzie szybciej; ja po prostu odstawiłam na noc w chłodniejsze miejsce).

Przechowywać w lodówce (jeśli dłuższy czas, ja trzymałam na stole w kuchni przez 1 dzień, konsystencja była idealna).

Wyszły przepyszne:)
 

Załączniki

  • kulki1.JPG
    kulki1.JPG
    253.5 KB · Wyświetleń: 0
  • kulki2.JPG
    kulki2.JPG
    247.4 KB · Wyświetleń: 0

ela2225

Member
Sty 28, 2006
6,033
9
38
Ale piękne Ci wyszły
icon_eek.gif
 

sylwia18

Member
Wrz 24, 2005
3,577
0
0
Dziękuję
bussi.gif
Są naprawde przepyszne, polecam
icon_smile.gif
 

Joanna

Moderator
Członek ekipy
Lis 28, 2005
33,924
6,344
113
Sylwia, śliczne!
Będę jutro robić z podanego przez Ciebie przepisu, ale w wersji dla alergika - z margaryną, mleczkiem kokosowym zamiast kremówki i gorzką czekoladą.
Mam nadzieję, że się udadzą...
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

sylwia18

Member
Wrz 24, 2005
3,577
0
0

sylwia18

Member
Wrz 24, 2005
3,577
0
0
Cieszę się bardzo
icon_smile.gif
 
 

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy