- Maj 18, 2007
- 2,668
- 16
- 38
Piekłam w 2 foremkach na raz i te, które piekły się na górze piekarnika, rozrosły się ładnie w górę, a te dolne trochę się "rozlały" na boki. 10 minut przed końcem pieczenia zamieniłam je miejscami, żeby się równo upiekły, ale na kształt to już nie wpłynęło 
	
	
	
		
		
		
			
		
		
	
	
		 
	
	
	
	
		
		
		
		
	
	
		 
	
BRAN MUFFINS
Muffiny otrębowe
składniki na 16 sztuk:
- 2 szkl otrębów pszennych
- 1 szkl otrębów owsianych
- 1 szkl mąki pszennej pełnoziarnistej
- 2 łyżeczki sody oczyszczonej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki soli
- 2 duże jajka (u mnie 3 małe)
- 2/3 szkl mleka
- 2/3 szkl jogurtu naturalnego (u mnie kefiru)
- 1/2 szkl oleju
- 1/3 szkl melasy (pominęłam)
- 1/3 szklanki miodu (u mnie 2/3 szkl miodu rzepakowego)
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
W jednej misce wymieszać suche składniki, w drugiej mokre, połączyć je ze sobą i przelać do wysmarowanej tłuszczem lub silikonowej foremki na muffiny (do pełna, nie 3/4 wysokości). Piec w 200°C 20-25 minut.
żródło
	
	
	
		
		
		
		
	
	
		 
	
	
		
			
		
		
	
			
			 
	 
	BRAN MUFFINS
Muffiny otrębowe
składniki na 16 sztuk:
- 2 szkl otrębów pszennych
- 1 szkl otrębów owsianych
- 1 szkl mąki pszennej pełnoziarnistej
- 2 łyżeczki sody oczyszczonej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki soli
- 2 duże jajka (u mnie 3 małe)
- 2/3 szkl mleka
- 2/3 szkl jogurtu naturalnego (u mnie kefiru)
- 1/2 szkl oleju
- 1/3 szkl melasy (pominęłam)
- 1/3 szklanki miodu (u mnie 2/3 szkl miodu rzepakowego)
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
W jednej misce wymieszać suche składniki, w drugiej mokre, połączyć je ze sobą i przelać do wysmarowanej tłuszczem lub silikonowej foremki na muffiny (do pełna, nie 3/4 wysokości). Piec w 200°C 20-25 minut.
żródło
 
	 
				
		 
 
		 
 
		 
	