Brindil bhaji,* czyli bakłażany po hindusku

Joanna

Moderator
Członek ekipy
Lis 28, 2005
32,792
4,237
113
Brindil Bhaji
czyli bakłażany po hindusku

Źródło przepisu – Kuchnia wegetariańska z wydawnictwa Parragon


Składniki:
500 g bakłażana pokrojonego w plastry (ważyłam - 2 małe sztuki)
2 łyżki stołowe masła klarowanego lub roślinnego
1 cebula, pokrojona w cienkie plasterki
2 ząbki czosnku, pokrojonego w plasterki (dałam trzy)
2,5 cm kawałek świeżo imbiru, starty ( ja przeciskałam przez praskę do czosnku)
1/2 łyżeczki mielonej kurkumy ( ja dałam 1/4 łyżeczki kurkumy i 1/4 curry)
1 suszone czerwone chili ( dałam pół, bo mam piekielnie ostre )
1/2 łyżeczki soli ( dałam więcej)
400 g pomidorów z puszki
1 łyżeczka garam masala
listki kolendry do przybrania ( u mnie natka pietruszki)

Wykonanie:
Pokroić bakłażana w paski grubości palca.
W rondlu rozgrzać klarowane masło, wrzucić cebulę i smażyć na średnim ogniu stale mieszając, aż będzie miękka ( 7 – 8 minut).
Dodać czosnek i kawałki bakłażana, zwiększyć ogień i smażyć przez dwie minuty.
Dodać imbir, kurkumę, chili, sól i pomidory wraz z sokiem.
Drewnianą łyżką rozbić pomidory. Smażyć na małym ogniu bez przykrycia, aż bakłażan będzie miękki ( 15 – 20 minut).
Dodać garam masala. Smażyć przez kolejne 5 minut.
Przełożyć na ciepły talerz, przybrać listkami świeżej kolendry i natychmiast podawać.

Moje uwagi:
Danie jest pyszne. Nawet moje dziecko, które ma długie zęby na bakłażany, jadło, aż mu się uszy trzęsły i następnego dnia dopominało się o powtórkę.
icon_smile.gif

Garam masala dałam przez roztargnienie od razu z pozostałymi przyprawami. Ponieważ miałam pomidory z małą ilością soku, dodałam kilka łyżek wody do duszenia.
Podałam z ryżem basmati.
Polecam !

Zdjęcie koszmarne i mało apetyczne, bo robione na szybko z patelni. Potem już nie było czasu na pstrykanie.
icon_smile.gif


Brindil_bhaji.jpg
 

Załączniki

  • Brindil_bhaji.jpg
    Brindil_bhaji.jpg
    36.8 KB · Wyświetleń: 21
Ostatnią edycję dokonał moderator:

Joanna

Moderator
Członek ekipy
Lis 28, 2005
32,792
4,237
113
Jutro robię. Może jeszcze ktoś się skusi? Naprawdę pyszne.
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

Joanna

Moderator
Członek ekipy
Lis 28, 2005
32,792
4,237
113
Zrobiłam. Przed końcem gotowania dodałam do bakłażanów ugotowaną ciecierzycę (tym razem ze słoiczka).
Polecam tę wersję. Pełnowartościowy, sycący, pyszny obiad.
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

Joanna

Moderator
Członek ekipy
Lis 28, 2005
32,792
4,237
113
Dziś oprócz ciecierzycy dołożyłam jeszcze czerwoną paprykę i kurżetki. Pycha.
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

Evalill

Member
Gru 3, 2006
5,164
0
0
Robiłam w zeszłym tygodniu - pyszne! W tym też planuję.
Jedyne, co zmieniłam, to podsmażałam warzywa nie na maśle, ale na oleju kokosowym - boski aromat! Tylko olej musi być nierafinowany!
Nie dałam też curry, bo uznałam, że spróbuję jak w oryginale, poza tym curry ma dużo mocniejszy aromat niż garam masala. Okazało się, że to dobry wybór.
icon_smile.gif

Jadłam solo i chrupkim chlebem. Na ciepło i na zimno.
icon_smile.gif
 

.agatka.

Member
Lis 7, 2008
14,687
1
0
Wydrukowałam, ale bez zdjęcia
icon_wink.gif

Mnie nie przeszkadza wygląd, ale chłop by powiedział, że on szmat nie je
icon_mrgreen.gif

Zrobię w czwartek
icon_smile.gif
 

.agatka.

Member
Lis 7, 2008
14,687
1
0
Joanno, to jest genialnie przepyszne!
Zjadł nawet mój mąz, który jest jak Twój syn w kwestii bakłażanów
icon_wink.gif


Zapomniałam ile cebuli i dałam dwie duże, ale i bakłażany miałam większe.
Czosnku dałam 3 duże ząbki, chili pominęłam ze wzgłędu na to, że Maciej też miał jeść. I jadł. Cały obiad buzię miał otwartą bardzo szeroko. Daaaaaaaa, dddaa, DDDDDAAAAAAA!!
zahnlos.gif


Zjedliśmy z ryżem basmati i kurakiem z patelni (rozbity kurak, lekko przyprawiony, szubko obsmażony).

Na dziś mam trochę, nie podzielę się
icon_smile.gif


Moje nieco bardziej apetycznie wygląda
icon_wink.gif
Może uda mi się obfocić resztkę
icon_smile.gif
 

Joanna

Moderator
Członek ekipy
Lis 28, 2005
32,792
4,237
113
Bardzo się cieszę! I z tego, że wszystkim smakowało, i z tego, że będzie w końcu ładne zdjęcie i będę mogła tę ohydę wywalić.
icon_biggrin.gif
 

.agatka.

Member
Lis 7, 2008
14,687
1
0
Joanno, nie było jak fotografować.
icon_lol.gif

Wrzuciłam do naczynia do zapiekania ugotowany makaron, rzuciłam bakłażany, posypałam serem i przy akompaniamencie "daaaaaaa, dddaaaaa, DDAAAAA!!!" szybko wstawłam do zapieczenia na 10 minut.
"daaaaaaa, dddaaaaa, DDAAAAA!!!" nie ustawało przez cały czas pieczenia, więc siłą rzeczy nie mogłam zrobić zdjęcia po wyjęciu z piekarnika
zahnlos.gif


Ale powtórki będą
icon_smile.gif
 

Joanna

Moderator
Członek ekipy
Lis 28, 2005
32,792
4,237
113
Wszystko na to wygląda, że Ci Agatko mały smakosz i krytyk kulinarny w jednym rośnie.
icon_biggrin.gif


Co do zdjęcia, widać taka karma tego przepisu.
icon_mrgreen.gif

Sama przecież robiłam te bakłażany wielokrotnie, wyglądały o niebo lepiej, a nie przyszło mi do głowy, by zrobić zdjęcie.