Brukselka w koncentracie

Ilona

Moderator
Paź 10, 2004
37,718
1
0
Bez dokładnych proporcji:

brukselka
pieczarki (ok.4-5 szt. średnich)
pół cebuli
koncentrat
liść laurowy, ziele angielskie, sól, pieprz
pietruszka (natka)

Brukselke gotować prawie do miękkości z liściem i zielem. W międzyczasie podsmażyć (lub udusić ale to ja
icon_wink.gif
) cebulę poszatkowaną z pieczarkami (pieczarki w plaserki). Jeśli w garnku mamy za dużo wody to ja odparować albo odlać (ja staralam sie wlac tyle, zeby górna warstwa gotowala się "na parze"). Do brukselek dodać podduszone pieczarki, posolic, popieprzyc, zalać koncentratem. Poddusić chwilę do połączenia smaków, pospypac pietruszką, wymieszać, jeść
lecker.gif

Zdjęcia nie będzie, bo ja swoje brukselki rozciapałam żeby cale przeszły sosem
fiesgrins.gif
(wczesniej wyciągając liścia i ziela). Można je przed gotowaniem podzielić na połówki albo ćwiartki (szybciej sie ugotują i nie bedzie potrzeby ich maltretować - chociaż mi ta opcja odpowiada
icon_razz.gif
)

Izolda

Member
Lut 28, 2006
7,620
1
38
O mniam, zrobię na bank, bo są tu wszystkie rzeczy jakie lubię, pewnie podrasuję jeszcze lubczykiem, bo bardzo lubię go dodawać do pieczarek, a i z pomidorami świetnie się komponuje.

A ja Ci podpowiem Ilonko, jeśli masz w domu porządną stalową patelnię, to możesz brukselki, kalafior, brokuł czy fasolkę gotować prawie na parze, ja tak robię, że wlewam tylko kilka łyżek wody, żeby dno było przykryte na ok. 0,5cm, wrzucam warzywa, przykrywam szczelną pokrywką i zagotowuję, jak widzę, że para zaczyna uciekać bokami, zmniejszam ogień na najmniejszy i gotuję do miękkości, zawsze to mniejsze straty witamin i smaku w warzywach, bo prawie nic nie ucieka do wody
icon_smile.gif
.

Ilona

Moderator
Paź 10, 2004
37,718
1
0
Ni mam takiej patelni
icon_sad.gif
ale spoooko gotuje w garze z minimalną ilością wody (zawsze pilnuje a w przepisie napisałam żeby ew.wode odlac - swoja (jak juz!!
icon_wink.gif
) odlewam do kubeczka i następnego dnia używam do następnego gotowania
icon_razz.gif
- nic sie u mnie nie marnuje
icon_wink.gif
)

Ilona

Moderator
Paź 10, 2004
37,718
1
0
fiesgrins.gif

Jak sobie sprawie
fiesgrins.gif
icon_mrgreen.gif

anbetung.gif

vana

Member
Lis 7, 2008
5,394
0
0
podnoszę- jutro kupię brukselkę i zrobię.
lecker.gif

Ilona

Moderator
Paź 10, 2004
37,718
1
0
Super
daumen.gif

vana

Member
Lis 7, 2008
5,394
0
0
d00pa, nigdzie nie mogę dostać brukselki.
cry_1.gif

pani w warzywniaku powiedziała, że już raczej jest niedostępna, bo sezon się skończył...
może jeszcze gdzieś trafię, a jak mnie 'przyciśnie', to najwyżej zrobię z mrożoną.

Ilona

Moderator
Paź 10, 2004
37,718
1
0
Uuuu. Ja jeszze ostatnio u siebie na rynku widzialam - 6 zl/kg.
Ale te dawno nie jadlam
icon_neutral.gif

vana

Member
Lis 7, 2008
5,394
0
0
mi też się wydawało, że widziałam ostatnio, ale może jeszcze mieli zapasy.
a mam taką ochotę...
icon_sad.gif

Ilona

Moderator
Paź 10, 2004
37,718
1
0
Pewnie tak
icon_mrgreen.gif

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy