Brunsli – Bruns de Bâle

Margot

Well-known member
Cze 24, 2005
16,728
603
113
a tu drugie z tej strony
w Tłumaczeniu Bea73
http://omelette.canalblog.com/archives/200...24/1145032.html
podaję tak jak dostałam od Bea73
Brunsli – Bruns de Bâle

Tlumaczenie ze str. internetowej

Bardzo popularne w Alzacji, Brunsli sa jednak szwajcarska specjalnoscia icon_wink.gif rodem z Bazylei.

(Pieczenie musi byc dosc krotkie, aby srodek pozostal miekki)


200g cukru pudru
3 g cynamonu
40g kakao
200g bardzo drobno zmielonych migdalow
70g bialek (tj. z ok. 2 jajek)

+ cukier

przesiac cukier, cynamon i kakao
dodac migdaly i bialka
dobrze wymieszac az do calkowitego polaczenia skladnikow, wyrobic na gladka mase
pozostawic ciasto w chlodnym miejscu na godzine
nastepnie rozwalkowac ciasto na wysypanym cukrem (nie maka) blacie na grubosc ok. 1 cm
widelcem ‘nagniesc’ lekko ciasto aby zrobily sie takie ‘paseczki’ od widelca
wykroic ksztalty
ulozyc je na wylozona papieram blache i piec 3-5 min. w temp. 230°
___________________________________________________________
Ja je zostawiałam przed pieczeniem na noc do wyschniecia
Te pięknie trzymaja formę u mnie(to te ze wzorkiem widelcowym) i też są pyszne Przepraszam za takie zbiorowe zdjęcie ,ale każde otwieranie puszek powoduje znaczny ubytek ciasteczek
100_0182.jpg
 

Załączniki

  • 100_0182.jpg
    100_0182.jpg
    1.1 MB · Wyświetleń: 1

Bea73

Member
Maj 28, 2007
12,223
0
0
piekne Margot! ciesze sie ze chcialo Ci sie wyprobowac
icon_biggrin.gif
 

Caritka

Member
Mar 14, 2005
10,541
0
36
Tez je zrobie, ale dopiero, jak wroce ze Swiat
icon_biggrin.gif

Fajnie, ze go wpisalas, Margot - dzieki
bussi.gif
 

Caritka

Member
Mar 14, 2005
10,541
0
36
Nie zawsze mam czekolade w domu, wiec ten przepis jest w sam raz dla mnie
icon_wink.gif
- tym bardziej, ze kakao mam zawsze
icon_mrgreen.gif
 
 

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy