- Cze 24, 2005
- 16,728
- 603
- 113
Ja mam wielką słabość do szwajcarskich słodyczy i mam już przepis od Bea73 na te ciasteczka,ale jak znalazłam na stronie Petry no musiałam go mieć .Z pomocą przyszła mi Caritka
i przetłumaczyła na polski są to przepyszne ciasteczka ,tylko proszę nie dodawajcie więcej alkoholu niż w przepisie -ja tak zrobiłam i się rozlały
tu jest oryginalny przepis
http://peho.typepad.com/chili_und_ciabatta...-weihnacht.html
Przepis cytuję tak jak dostałam od Caritki
Brunsli
50 szt.
Ciasto:
125 g ciemnej czekolady ( 70 % kakao)
200 g cukru
250 g mielonych migdalow
1 szczpta cynamonu
1 szczypta mielonych gozdzikow
3 lyzki wody czeresniowej ( Kirschwasser - jest to wodka owocowa 40% )
5 lyzek mocnej ekspresso
cukier do wycinania ciastek
Ciasto:
Zetrzec drobno czekolade. Dodac cukier, migdaly, przyprawy, wode czeresniowa, ekspresso i zagniesc na jednolita mase.
Zawinac w folie i wlozyc na ok. godzine do lodowki.
Ciasto rozwalkowac przez folie na grubosc 1 cm.
Wykrawac dowolnymi foremkami do ciastek. Przed wycinaniem foremke zanurzyc w cukrze, przez co otrzymamy piekne cukrowe krawedzie.
Wylozyc na blache wylozona papierem do pieczenia i zostawic na cala noc do wyschniecia.
Piekarnik nagrzac do 250 st. Brunsli piec na srodkowej polce ok. 3-5 min.
Ciastka wylozyc na kratke i zostawic do ostygniecia.
Petra wycinala w ksztalcie malych serc, gwiazdek i krzyzykow.
Ciasto nie zawiera zadnego bialka, mimo to swietnie sie daje wyrabiac.
-----------------------------------------------------------------------------------------
Tu moje zdjecie Brunsli te rozlane ciasteczka to właśnie te -to przez za dużą ilość nalewki ,a o drugich zaraz napiszę ,ale zaraz będzie i Caritki zdjęcie
Jej ciasteczka są wzorcowe

tu jest oryginalny przepis
http://peho.typepad.com/chili_und_ciabatta...-weihnacht.html
Przepis cytuję tak jak dostałam od Caritki
Brunsli
50 szt.
Ciasto:
125 g ciemnej czekolady ( 70 % kakao)
200 g cukru
250 g mielonych migdalow
1 szczpta cynamonu
1 szczypta mielonych gozdzikow
3 lyzki wody czeresniowej ( Kirschwasser - jest to wodka owocowa 40% )
5 lyzek mocnej ekspresso
cukier do wycinania ciastek
Ciasto:
Zetrzec drobno czekolade. Dodac cukier, migdaly, przyprawy, wode czeresniowa, ekspresso i zagniesc na jednolita mase.
Zawinac w folie i wlozyc na ok. godzine do lodowki.
Ciasto rozwalkowac przez folie na grubosc 1 cm.
Wykrawac dowolnymi foremkami do ciastek. Przed wycinaniem foremke zanurzyc w cukrze, przez co otrzymamy piekne cukrowe krawedzie.
Wylozyc na blache wylozona papierem do pieczenia i zostawic na cala noc do wyschniecia.
Piekarnik nagrzac do 250 st. Brunsli piec na srodkowej polce ok. 3-5 min.
Ciastka wylozyc na kratke i zostawic do ostygniecia.
Petra wycinala w ksztalcie malych serc, gwiazdek i krzyzykow.
Ciasto nie zawiera zadnego bialka, mimo to swietnie sie daje wyrabiac.
-----------------------------------------------------------------------------------------

Tu moje zdjecie Brunsli te rozlane ciasteczka to właśnie te -to przez za dużą ilość nalewki ,a o drugich zaraz napiszę ,ale zaraz będzie i Caritki zdjęcie
Jej ciasteczka są wzorcowe