- Gru 15, 2004
- 6,771
- 0
- 0
Biszkopt z 4 jaj, przepis każda ma swój, a jak nie to na forum jest ich pełno
Masa:
*1 litr śmietany kremówki (śmietana 36%)
*1/2 szklanki cukru
*2 cukry wanilinowe
*3 1/2 łyżki kakao
Śmietanę z cukrami i kakao zagotować, ostudzić i włożyć do lodówki na całą dobę.
Na drugi dzień:
3 łyżeczki żelatyny rozpuścić w 1/2 szklance wody w kąpieli wodnej.
Ugotowane na śmietanie kakao wyjąć z lodówki ubić na puch, dodać przestudzoną żelatynę, chwilę jeszcze raz wszystko zmiksować.
Biszkopt nasączyć: ja użyłam do tego celu kawy i spirytusu w proporcji 1:1.
Na biszkopt wyłożyć masę, widelcem zrobić fale
Smacznego
PS do mojego brzdąca dałam ciut za dużo kakao, dlatego masa jest ciemniejsza niż powinna.

Masa:
*1 litr śmietany kremówki (śmietana 36%)
*1/2 szklanki cukru
*2 cukry wanilinowe
*3 1/2 łyżki kakao
Śmietanę z cukrami i kakao zagotować, ostudzić i włożyć do lodówki na całą dobę.
Na drugi dzień:
3 łyżeczki żelatyny rozpuścić w 1/2 szklance wody w kąpieli wodnej.
Ugotowane na śmietanie kakao wyjąć z lodówki ubić na puch, dodać przestudzoną żelatynę, chwilę jeszcze raz wszystko zmiksować.
Biszkopt nasączyć: ja użyłam do tego celu kawy i spirytusu w proporcji 1:1.
Na biszkopt wyłożyć masę, widelcem zrobić fale

Smacznego
PS do mojego brzdąca dałam ciut za dużo kakao, dlatego masa jest ciemniejsza niż powinna.