Buchteln

Elka

Well-known member
Sty 27, 2006
4,394
1,847
113
Alternatywa dla tych, co nie lubią pączkow, bo są smazone w tluszczu. Ten przepis podawala Katarinka na rosyjskim forum kuking.net, pochodzi z niemeckiej (czy austryjskiej? - w kazdym bądz razie ona to tlumaczyla z niemeckiego) ksiąžki kucharskiej.

BUCHTELN
125 ml cieplego mleka
250 g mąki (može byc ciut więcej)
50 g cukru
20 g swiezych drozdzy lub 4-5 g suchych
2 zoltka + 1 jajko
szczypta soli
starkowana skorka cytrynowa
1 h.lyzeczka rumu
1 op. cukru waniliowegoа
50 g masla
125 ml smietanki-kremowki

1 zoltko do posmarowania
Przygotowac rozczyn z 50g mąki, drozdzy, mleka i 20 g cukru. Zostawic pokąd urosnie

Pozostalą mąkę, rostopione maslo, zoltka i jajko, 20 g cukru, sol, rum i cukier waniliowy zmieszac z rozczynem i wymiesic gladkie ciasto. Pozostawic w cieple, pokąd nie powiększy objętosc w 2 razy.
Duzą okrąglą formę do zapiekania posmarowac maslem i wlac do niej smietankę z pozostalym cukrem. Z ciasta formowac kuleczki wagą okolo 40 gramm - musi byc okolo 12 kuleczek i ukladac do formy. Pozostawic jeszcze do podrosnięcia. Nagrac piekarnik do 180 C, wymieszac zoltko z 2 lyzkami st. mleka i posmarowac buleczki. Piec okolo 30 min.

:!: Ciasto powinno byc miekkie, ale nie liejace. Musi sie rozwalkowac, dlatego bardzo uwaznie obserwowac - jesli jest potrzebna maka - to po troszeczku dodac :!:
 

sylwia18

Member
Wrz 24, 2005
3,577
0
0
Elu a to podobnie do pączków wyglada i smakuje?? bo ciekawy ten przepis
 

Elka

Well-known member
Sty 27, 2006
4,394
1,847
113
Margot
sylwia18
Bardzo prosze! Sa naprawde smaczne.
icon_smile.gif
Czy sa podobne do paczkow? W jakims sensie tak. Ciasto jest bardzo lekke i mieciutkie, aromatyczne, a dno jest troche karmelowe od smietanki. Wygladaja raczej jak briosz. Jesli je nasaczyc, to beda babeczki. Jak bede robila jeszcze to wklepam zdjecie.
icon_smile.gif
W kazdym razie takie pieczenie mnie wiecej odpowiada, niz fritiura. Chociaz ta smietanka to tez kalorii nie zmniejsza
icon_smile.gif
)))))))

Jeszcze do przepisu wpisalam o mace. :!:
 

trzkasienka

Member
Wrz 15, 2005
4,188
0
0
zrobilam- smakuja jak slodkie buleczki drozdzowe
icon_smile.gif
ta smietanka mi jednak w buleczki za bardzo nie wsiakla? ale i tak na pierwsze sniadania jak znalazl
 

kasha

Member
Wrz 25, 2004
20,571
3
0
:shock: ale śliczne :shock: :shock: :shock:
 

Elka

Well-known member
Sty 27, 2006
4,394
1,847
113
AgusiaH
Tez fajne!
icon_smile.gif


trzkasienka
O.... ruszylo!
icon_smile.gif
Dziekuje bardzo Ci ze sprobowalas'.
icon_smile.gif
Sa piekne! i nic nie stracily w matowym wydaniu
icon_smile.gif
A ta smietanka to u Ciebie pozostala plynna? I ani troche karmelu? Bo ja to potem ten taki karmelek to palcem z formy wyjadam
icon_smile.gif
)))))) I zawsze zaluje, ze za malo go bywa. Ale probowalam wiecej smietanki, to nie bylo dobrze. Teraz tez zrobilam, ale sa w lodowce, bede jutro piec z rana
icon_smile.gif
 

trzkasienka

Member
Wrz 15, 2005
4,188
0
0
Ale probowalam wiecej smietanki, to nie bylo dobrze
no chyba to byl powod
icon_sad.gif
bo zamiast Twojej proporcji wlalam cale opakowanie, czyli 200ml i ta smietanka zamiast wsiaknac, to sie zbila w taka troche tlustawa maz :oops: a ze lubie karmel, to sie ze smakiem oblizalam....
icon_sad.gif
ale buleczki sa przepyszne i wygladaja rewelacyjnie
icon_smile.gif
nastepnym razem pohamuje swoje lakomstwo i sie dostosuje do przepisu
icon_smile.gif
 

Elka

Well-known member
Sty 27, 2006
4,394
1,847
113
trzkasienka
Ahha... :handclaps: mnie tez od razu wydalo sie - co to jest 125 ml????? :lol: :lol: :lol: nieporzadek... trzeba dodac... no to plywaly, a nie zapiekly sie
icon_smile.gif
)))))))))))
 

Kasik :)

Member
Cze 14, 2006
4
0
0
hej:) przede wszystkim to witam na tym forum to skarbnica przepisów i na pewno będę z nich często korzystać...
icon_smile.gif

robię dziś te bułeczki drożdżowe, na razie rośnie ciasto (mam nadzieje, że wyrośnie ładnie bo to moje pierwsze "spotkanie" z drożdżowym ;) )
jak myślicie, czy mimo że zamiast zwykłych drożdży wzięłam do ciasta takie w proszku to będzie ok? bo mam pewne obawy ech.. coś czuję, że teraz w wakacje będę nadrabiać kulinarne zaniedbania:)
 

sylwia18

Member
Wrz 24, 2005
3,577
0
0
Kasik
icon_smile.gif
witamy!! :knuddel: :bussi:
Jeśli dałaś odpowiednią ilość drożdzy to powinno być wszystko dobrze
 

Kasik :)

Member
Cze 14, 2006
4
0
0
no upiekły się
icon_smile.gif

tylko nie wiem co mnie podkusiło, żeby do środka powciskać dżem wiśniowy (a raczej wiśnie z tego dżemu), który w efekcie sobie wypłynął troszkę.. :roll: no, ale nic i tak są dobre i jak na debiutanckie drożdżowe to chyba mogą być
icon_smile.gif

ciacho2.jpg

ciacho1.jpg
 

sylwia18

Member
Wrz 24, 2005
3,577
0
0
Kasik
icon_smile.gif
mmmmmmmmmm....ale bosko wyglądają
icon_razz.gif
a ja myślałam żeby w nie po truskawce powtykać :denknach: ciekawe czy by nie wylazła na zawnątrz...
 
 

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy