- Sty 27, 2006
- 4,394
- 1,847
- 113
Alternatywa dla tych, co nie lubią pączkow, bo są smazone w tluszczu. Ten przepis podawala Katarinka na rosyjskim forum kuking.net, pochodzi z niemeckiej (czy austryjskiej? - w kazdym bądz razie ona to tlumaczyla z niemeckiego) ksiąžki kucharskiej.
BUCHTELN
125 ml cieplego mleka
250 g mąki (može byc ciut więcej)
50 g cukru
20 g swiezych drozdzy lub 4-5 g suchych
2 zoltka + 1 jajko
szczypta soli
starkowana skorka cytrynowa
1 h.lyzeczka rumu
1 op. cukru waniliowegoа
50 g masla
125 ml smietanki-kremowki
1 zoltko do posmarowania
Przygotowac rozczyn z 50g mąki, drozdzy, mleka i 20 g cukru. Zostawic pokąd urosnie
Pozostalą mąkę, rostopione maslo, zoltka i jajko, 20 g cukru, sol, rum i cukier waniliowy zmieszac z rozczynem i wymiesic gladkie ciasto. Pozostawic w cieple, pokąd nie powiększy objętosc w 2 razy.
Duzą okrąglą formę do zapiekania posmarowac maslem i wlac do niej smietankę z pozostalym cukrem. Z ciasta formowac kuleczki wagą okolo 40 gramm - musi byc okolo 12 kuleczek i ukladac do formy. Pozostawic jeszcze do podrosnięcia. Nagrac piekarnik do 180 C, wymieszac zoltko z 2 lyzkami st. mleka i posmarowac buleczki. Piec okolo 30 min.
Ciasto powinno byc miekkie, ale nie liejace. Musi sie rozwalkowac, dlatego bardzo uwaznie obserwowac - jesli jest potrzebna maka - to po troszeczku dodac 
BUCHTELN
125 ml cieplego mleka
250 g mąki (može byc ciut więcej)
50 g cukru
20 g swiezych drozdzy lub 4-5 g suchych
2 zoltka + 1 jajko
szczypta soli
starkowana skorka cytrynowa
1 h.lyzeczka rumu
1 op. cukru waniliowegoа
50 g masla
125 ml smietanki-kremowki
1 zoltko do posmarowania
Przygotowac rozczyn z 50g mąki, drozdzy, mleka i 20 g cukru. Zostawic pokąd urosnie
Pozostalą mąkę, rostopione maslo, zoltka i jajko, 20 g cukru, sol, rum i cukier waniliowy zmieszac z rozczynem i wymiesic gladkie ciasto. Pozostawic w cieple, pokąd nie powiększy objętosc w 2 razy.
Duzą okrąglą formę do zapiekania posmarowac maslem i wlac do niej smietankę z pozostalym cukrem. Z ciasta formowac kuleczki wagą okolo 40 gramm - musi byc okolo 12 kuleczek i ukladac do formy. Pozostawic jeszcze do podrosnięcia. Nagrac piekarnik do 180 C, wymieszac zoltko z 2 lyzkami st. mleka i posmarowac buleczki. Piec okolo 30 min.