Budyń jagodowy

abbra

Member
Mar 9, 2008
302
2
16
Mój niedzielny deser - przepis znalazłam u Casipaw - zamieniłam tylko truskawki na jagody . Wyszło mi coś pomiędzy budyniem a kisielem
icon_biggrin.gif

Składniki :

* 500 g jagód [ dałam mrożone ]
* 0,5 l mleka
* pół opakowania cukru waniliowego
* 1-2 łyżki cukru
* 1 czubata łyżka mąki ziemniaczanej

Odlać pół szklanki mleka [ będzie potrzebne do rozrobienia mąki ] . Jagody lekko rozmrozić , zmiksować z pozostałym mlekiem . Wlać do garnka , dodać oba cukry i chwilę gotować . W pozostałym mleku rozrobić mąkę ziemniaczaną .

Do gotujących się jagód powoli wlewać mieszankę mąki z mlekiem , cały czas mieszając . Doprowadzić do wrzenia i gotować jeszcze przez 2 minuty . Cały czas należy intensywnie mieszać , żeby nie powstały grudki .

Gotowy budyń przelać do miseczek .

Załączniki

• budy__jagodowy3.jpg
    budy__jagodowy3.jpg
    42.2 KB · Wyświetleń: 0
  • budy__jagodowy1.jpg
    budy__jagodowy1.jpg
    48.9 KB · Wyświetleń: 0

Ilona

Moderator
Paź 10, 2004
37,718
1
0
Ostatnią edycję dokonał moderator:

Mała_Mi

Member
Lis 21, 2006
15,028
3
0
CYTATWyszło mi coś pomiędzy budyniem a kisielem
a dokładniej: kisiel na mleku
icon_wink.gif

CYTATZ ziemniacaną to raczej kisiel będzie.
Raczej tak. Do budyniu zawsze maka pszenna idzie, dzięki czemu jest nieprzezroczysty. A kisiele są przezroczyste ( szkliste) właśnie dzięki mące ziemniaczanej.
icon_smile.gif

Ostatnią edycję dokonał moderator:

Cinka

Member
Maj 5, 2006
30,543
13
38
Hmmm no nieee wiem czy to do końca tak jest z tą przeźroczystością - jak gotuję budyń waniliowy (kupny) na kompocie jabłkowym do ciasta to jest szklisty i przeźroczysty
icon_wink.gif

A czy jak się kisiel ugotuję na mleku to on przeźroczysty będzie? Nie sądzę
icon_smile.gif

Mała_Mi

Member
Lis 21, 2006
15,028
3
0
Kupnego dawno nie gotowałam...

Czy kisiel na mleku będzie szklisty? Będzie. Nie jak woda w basenie
icon_wink.gif
ale wyraźnie innym, niż na mące pszennej. Zresztą, widać to nawet na fotkach Abbry, która właśnie tak ugotowała. Z pszenna był by nieprzezroczysty, "mleczny", matowy.

Cinka

Member
Maj 5, 2006
30,543
13
38
Ten budyń tutaj to zupełnie co innego - na 0,5l mleka idzie aż 500 gr owoców - mleko jest więc porządnie rozcieńczone pulpą owocową dlatego gotowy wyrób na bank będzie czymś pomiędzy kisielem a budyniem. Przy takiej ilości jagód on nie ma szans być "mleczny" nawet z pszenną mąką.
W kupnym pozamlecznego dodatku w budyniu jest bardzo niewiele (smak i zapach sztuczny - koncentrat) i mleko nie jest zbytnio rozcieńczane.

abbra

Member
Mar 9, 2008
302
2
16
W sumie sama zastanawiałam się , jak toto nazwać - właśnie przez konsystencję , która jest bardziej kisielowa niż budyniowa . U Casipaw występuje jako budyń
icon_biggrin.gif

Chociaż jak robiłam taki budyń z truskawkami , to miał bardziej budyniowy wygląd i smak niż ten z jagodami
icon_wink.gif

Spróbuję kiedyś zrobić z mąką pszenną - będę mogła wtedy porównać obie wersje
icon_biggrin.gif

W kupnych budyniach jest mąka ziemniaczana i kukurydziana - próbowałyście może dodawać mąkę kukurydzianą do budyniu własnej roboty ?
Ciekawa jestem , co by wyszło ...

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy