- Mar 9, 2008
- 302
- 2
- 16
Mój niedzielny deser - przepis znalazłam u Casipaw - zamieniłam tylko truskawki na jagody . Wyszło mi coś pomiędzy budyniem a kisielem
Składniki :
* 500 g jagód [ dałam mrożone ]
* 0,5 l mleka
* pół opakowania cukru waniliowego
* 1-2 łyżki cukru
* 1 czubata łyżka mąki ziemniaczanej
Odlać pół szklanki mleka [ będzie potrzebne do rozrobienia mąki ] . Jagody lekko rozmrozić , zmiksować z pozostałym mlekiem . Wlać do garnka , dodać oba cukry i chwilę gotować . W pozostałym mleku rozrobić mąkę ziemniaczaną .
Do gotujących się jagód powoli wlewać mieszankę mąki z mlekiem , cały czas mieszając . Doprowadzić do wrzenia i gotować jeszcze przez 2 minuty . Cały czas należy intensywnie mieszać , żeby nie powstały grudki .
Gotowy budyń przelać do miseczek .

Składniki :
* 500 g jagód [ dałam mrożone ]
* 0,5 l mleka
* pół opakowania cukru waniliowego
* 1-2 łyżki cukru
* 1 czubata łyżka mąki ziemniaczanej
Odlać pół szklanki mleka [ będzie potrzebne do rozrobienia mąki ] . Jagody lekko rozmrozić , zmiksować z pozostałym mlekiem . Wlać do garnka , dodać oba cukry i chwilę gotować . W pozostałym mleku rozrobić mąkę ziemniaczaną .
Do gotujących się jagód powoli wlewać mieszankę mąki z mlekiem , cały czas mieszając . Doprowadzić do wrzenia i gotować jeszcze przez 2 minuty . Cały czas należy intensywnie mieszać , żeby nie powstały grudki .
Gotowy budyń przelać do miseczek .