Ciasto:
2 szkl. mąki
15 dag masła
6 łyżek cukru
2 jajka
2 łyżki kakao
3 łyżeczki proszku do pieczenia
Masa budyniowa:
2 budynie śmietankowe
1 litr mleka
Masa serowa:
4 serki waniliowe /ok. 60 dag./
2 jajka
2 łyżki kakao
2 budynie czekoladowe z cukrem
Masło, cukier i jajka ucieramy. Potem porcjami, nadal ucierając, dodajemy mąkę, kakao i proszek do pieczenia. Masę wykładamy do blaszki. Ciasto jest dosc gęste, wiec trzeba je wyłozyc małymi porcjami, ktore później rozkładamy równomiernie na blaszce.
Budynie śmietankowe gotujemy w mleku w/g przepisu na opakowaniu i gorące wylewamy na ciasto w blaszce.
Jajka do masy serowej ubijamy dodając serki i budynie czekoladowe w proszku. Masę serową wykładamy równomiernie na masę budyniową.
Ciasto piec ok. 50 min w 180 stopniach C. Po upieczeniu oblac polewą czekoladową /ja uzywam gotowej/ .Ciasto wymaga całkowitego wystudzenia po upieczeniu, wtedy masa budyniowa ładnie zastyga i można kroic zgrabne kawałki
Budyniowiec jest bardzo dekoracyjnym ciastem, a co dla mnie istotne nie za słodkim. Polecam
2 szkl. mąki
15 dag masła
6 łyżek cukru
2 jajka
2 łyżki kakao
3 łyżeczki proszku do pieczenia
Masa budyniowa:
2 budynie śmietankowe
1 litr mleka
Masa serowa:
4 serki waniliowe /ok. 60 dag./
2 jajka
2 łyżki kakao
2 budynie czekoladowe z cukrem
Masło, cukier i jajka ucieramy. Potem porcjami, nadal ucierając, dodajemy mąkę, kakao i proszek do pieczenia. Masę wykładamy do blaszki. Ciasto jest dosc gęste, wiec trzeba je wyłozyc małymi porcjami, ktore później rozkładamy równomiernie na blaszce.
Budynie śmietankowe gotujemy w mleku w/g przepisu na opakowaniu i gorące wylewamy na ciasto w blaszce.
Jajka do masy serowej ubijamy dodając serki i budynie czekoladowe w proszku. Masę serową wykładamy równomiernie na masę budyniową.
Ciasto piec ok. 50 min w 180 stopniach C. Po upieczeniu oblac polewą czekoladową /ja uzywam gotowej/ .Ciasto wymaga całkowitego wystudzenia po upieczeniu, wtedy masa budyniowa ładnie zastyga i można kroic zgrabne kawałki