Budyniowiec

gabka

Member
Mar 20, 2005
181
0
0
Ciasto:
2 szkl. mąki
15 dag masła
6 łyżek cukru
2 jajka
2 łyżki kakao
3 łyżeczki proszku do pieczenia

Masa budyniowa:
2 budynie śmietankowe
1 litr mleka

Masa serowa:
4 serki waniliowe /ok. 60 dag./
2 jajka
2 łyżki kakao
2 budynie czekoladowe z cukrem

Masło, cukier i jajka ucieramy. Potem porcjami, nadal ucierając, dodajemy mąkę, kakao i proszek do pieczenia. Masę wykładamy do blaszki. Ciasto jest dosc gęste, wiec trzeba je wyłozyc małymi porcjami, ktore później rozkładamy równomiernie na blaszce.

Budynie śmietankowe gotujemy w mleku w/g przepisu na opakowaniu i gorące wylewamy na ciasto w blaszce.

Jajka do masy serowej ubijamy dodając serki i budynie czekoladowe w proszku. Masę serową wykładamy równomiernie na masę budyniową.

Ciasto piec ok. 50 min w 180 stopniach C. Po upieczeniu oblac polewą czekoladową /ja uzywam gotowej/ .Ciasto wymaga całkowitego wystudzenia po upieczeniu, wtedy masa budyniowa ładnie zastyga i można kroic zgrabne kawałki:) Budyniowiec jest bardzo dekoracyjnym ciastem, a co dla mnie istotne nie za słodkim. Polecam

gabka

Member
Mar 20, 2005
181
0
0
O jakże mi miło:))) Mam nadzięję, że będzie smakowac. Zachęcam do sprobowania równiez mojego torciku jabłkowego, bo to mój numer popisowy:))) Chyba się tutaj zadomowie :wink:

BeataSz

Member
Wrz 23, 2004
10,244
3
38
gabka, nie zauważyłam Twojego wpisu na torcik jabłkowy i też wpisałam, chyba podobny :oops: sorry. Najwyżej może ktoś przeniesie do Twojego wątku ten mój, albo już tak zostanie :oops: .

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy