- Lut 21, 2005
- 16,701
- 3
- 38

Wg. Chocolate & baking
12 ząbków czosnku
350 ml mleka
450 g mąki
1 łyżeczka soli
1 łyżka majeranku
szczypta czarnego pieprzu
1 opakowanie suchych drożdży
1 roztrzepane jajko
1 łyżeczka miodu
2 łyżki oleju
mleko i sól gruboziarnista
Mleko z czosnkiem zagotować. Zmniejszyć ogień i gotować jeszcze 15 min. Ostudzić do temeratury pokojowej. Czosnek przetrzeć/ zmiksować, wymieszać z mlekiem.
Wymieszać wszystkie suche składniki. Do mleka dodać jajko, miód i olej, wymieszać. Wlać mokre składniki do suchych i wyrobić ciasto. Odstawić do wyrośnięcia na ok. 1 godzinę. Uformować bułeczki, ułożyć na blasze, pozostawić do wyrośnięcia przez ok. 30 min. Bułeczki naciąć, posmarować mlekiem i posypać solą. Piec ok 20- 25 min w 200st.
Uwagi:
- są tylko dla amatorów czosnku
- czosnek po ugotowaniu jest tak miękki, że można go przetrzeć przez sitko
- może zachodzić potrzeba dodania jeszcze nieco letniej wody, gdyby ciasto było za suche
- na moich nie ma soli, bo z przejęcia zapomniałam posypać
Wielkie podziękowania dla Liski, której radami co do formowania pieczywa, się kierowałam.