- Paź 28, 2004
- 1,551
- 1
- 0
Bułeczki babci Weatherwax
(przepis jest przystosowany do maszyny do robienia chleba)
500g mąki pszennej 550
150g maki jęczmiennej
100g mąki kukurydzianej
200g ziemniaków
150ml piwa słodowego
150ml wody
11/2 łyżeczki soli(bez jodu)
1 łyżeczka cukru
1 jajko
1 paczka suchych (7g) i 1 kostka swieżych (42g) drożdży
1.Ziemniaki obieram i kroję w kostkę. Zalewam 250 ml wody,dodaję 1 łyżeczkę soli i gotuję do miękości.
2.Z ugotowanych ziemniaków odlewam 150 ml wody. Pozostałą resztę dokładnie odcedzam. Ziemniaki rozgniatam tłuczkiem na miazgę i zalewam uprzednio odlanym wywarem z ziemniaków. Pozostawiam aby ostygło gdzieś na 40 stopni.
3.Wlewam piwo,1/2 łyżeczki soli, cukier, jajko i drożdże. Wszystko mieszam.
4.Do pojemnika wsypuję wszystkiego rodzaju mąki i tą miksturę z drożdzami. Włączam opcję natychmiastowego mieszania.
5.Po wymieszaniu pozostawiam jeszcze jakieś 30 minut by ciasto wyrosło, a następnie formuję 12 bułeczek.
Uformowane bułeczki odstawiam w ciepłe miejsce (najlepiej do uprzednio podgrzanego do 50 stopni piekarnika) na następne 40 minut.
6.Piekę w temp.200 stopni przez 20 minut. Na samym końcu pieczenia zraszam je wodą.
PS. Jest to wersja podstawowa. Smiało można do bułeczek dodać wszelkiego rodzaju ziarna.
ps2.Myślę, że wszystkie te czynności można także wykonać kuchennym robotem.
(przepis jest przystosowany do maszyny do robienia chleba)

500g mąki pszennej 550
150g maki jęczmiennej
100g mąki kukurydzianej
200g ziemniaków
150ml piwa słodowego
150ml wody
11/2 łyżeczki soli(bez jodu)
1 łyżeczka cukru
1 jajko
1 paczka suchych (7g) i 1 kostka swieżych (42g) drożdży
1.Ziemniaki obieram i kroję w kostkę. Zalewam 250 ml wody,dodaję 1 łyżeczkę soli i gotuję do miękości.
2.Z ugotowanych ziemniaków odlewam 150 ml wody. Pozostałą resztę dokładnie odcedzam. Ziemniaki rozgniatam tłuczkiem na miazgę i zalewam uprzednio odlanym wywarem z ziemniaków. Pozostawiam aby ostygło gdzieś na 40 stopni.
3.Wlewam piwo,1/2 łyżeczki soli, cukier, jajko i drożdże. Wszystko mieszam.
4.Do pojemnika wsypuję wszystkiego rodzaju mąki i tą miksturę z drożdzami. Włączam opcję natychmiastowego mieszania.
5.Po wymieszaniu pozostawiam jeszcze jakieś 30 minut by ciasto wyrosło, a następnie formuję 12 bułeczek.
Uformowane bułeczki odstawiam w ciepłe miejsce (najlepiej do uprzednio podgrzanego do 50 stopni piekarnika) na następne 40 minut.
6.Piekę w temp.200 stopni przez 20 minut. Na samym końcu pieczenia zraszam je wodą.
PS. Jest to wersja podstawowa. Smiało można do bułeczek dodać wszelkiego rodzaju ziarna.
ps2.Myślę, że wszystkie te czynności można także wykonać kuchennym robotem.


Załączniki
Ostatnią edycję dokonał moderator: