Bułeczki bostońskie

Liska

Member
Lis 27, 2004
3,631
0
0
Przepis: U. Ferrigno
Mięciutkie bułeczki z miękką skórką i podziurkowanym miąższem.



2,5 łyżeczki drożdży instant
250 ml mleka
60 g miękkiego masła
2 płaskie łyżki cukru
2 jajka, rozbełtane
560 g mąki pszennej (użyłam pół na pół białej i grahamkowej)
2 łyżeczki soli

30 g topionego masła do posmarowania wierzchu bułeczek
do posypania: co kto lubi


Wszystkie składniki dobrze zagnieść. Z ciasta uformować kulę i odstawić w ciepe miejsce, by podrosło na ok. 30-40 minut.
Piekarnik nagrzać do temp. 220 st C.
Ciasto podzielić na 16 części i formować z nich bułeczki o dowolnym kształcie (ja zrobiłam ślimaki i trojaczki ;)
Bułeczki posmarować masłem, posypać dowolną 'posypką' i odstawić na ok. 30 min, by podrosły.

Wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec 15-20 minut.


Smacznego!
 

kornasia

Member
Maj 17, 2008
1,039
0
36
Bardzo smaczne i juz zjedzone, dziekuje za przepis
anbetung.gif
 

Buka

Well-known member
Wrz 19, 2004
29,143
3,302
113
Lubię takie przepisy: proste wykonanie i doskonały efekt.
icon_smile.gif
Od mąk pszennych odjęłam 100 g i w to miejsce dodałam żytniej 2000. Troszke sie przypiekły, ale to im tylko dodało charakteru.
fiesgrins.gif

Bu_eczki_bostońskie1.jpg
 

Załączniki

  • Bu_eczki_bostońskie1.jpg
    Bu_eczki_bostońskie1.jpg
    76.8 KB · Wyświetleń: 2

Buka

Well-known member
Wrz 19, 2004
29,143
3,302
113
Często żałuję, Izuniu, że nie wymyślono jakiegoś netociągu, miałabyś już bułeczki na stole.
icon_lol.gif
 

Ewenny

Member
Sty 3, 2010
420
0
16
dzisiaj upiekłam, tak mnie naszło
cook.gif

prosty przepis, szybko bułeczki znalazły się na stole
smaczne są, do powtórki
 

Załączniki

  • DSC01780.JPG
    DSC01780.JPG
    98.1 KB · Wyświetleń: 0