Bułeczki cebulowe
Zamiast chleba smaczne bułki z dodatkiem cebuli.
1,5 szklanki mąki pszennej
1/5 szklanki otrąb pszennych
1 cebula
2,5 dag drożdży
1/3 szklanki mleka
2,5 dag masła
1/2 łyżeczki cukru
1/2 łyżeczki soli
1 jajo
2-3 łyżki oleju w razie potrzeby
Wymieszać mąkę, otręby i sól, zrobić wgłębienie. Wkruszyć drożdże, zasypać cukrem, zalać lekko podgrzanym mlekiem, delikatnie wymieszać do rozpuszczenia się drożdży, odstawić, aż drożdże ruszą. Rozpuścić masło, gdy przestygnie, połączyć z pozostałymi składnikami, dodać jajko i pokrojoną drobno cebulę, wyrabiać, aż będzie odchodziło od ręki. Odstawić do podwojenia objętości. Wyrobić ponownie, podzielić na 8 części, uformować bułeczki. Gdy podrosną, piec 30 minut w temperaturze 200-220°C.
Zamiast chleba smaczne bułki z dodatkiem cebuli.
1,5 szklanki mąki pszennej
1/5 szklanki otrąb pszennych
1 cebula
2,5 dag drożdży
1/3 szklanki mleka
2,5 dag masła
1/2 łyżeczki cukru
1/2 łyżeczki soli
1 jajo
2-3 łyżki oleju w razie potrzeby
Wymieszać mąkę, otręby i sól, zrobić wgłębienie. Wkruszyć drożdże, zasypać cukrem, zalać lekko podgrzanym mlekiem, delikatnie wymieszać do rozpuszczenia się drożdży, odstawić, aż drożdże ruszą. Rozpuścić masło, gdy przestygnie, połączyć z pozostałymi składnikami, dodać jajko i pokrojoną drobno cebulę, wyrabiać, aż będzie odchodziło od ręki. Odstawić do podwojenia objętości. Wyrobić ponownie, podzielić na 8 części, uformować bułeczki. Gdy podrosną, piec 30 minut w temperaturze 200-220°C.