bułeczki hamburgerowe -na mleku/ mleku w proszku/maślance

Malgosimi

Member
Gru 22, 2004
22,404
0
0
to również przepis Reinharta

WERSJA NA WODZIE
4,74 szklanki (610 g) mąki
1,5 łyżeczki soli
1/4 szklanki mleka w proszku
3,25 łyzki cukru
2 łyżeczki drożdży instant
1 jajko rozkłócone, duże
3,25 łyzki masła roszpuszczonego lub w temp pokojowej
1,5 - 1,75 szklanki wody

WERSJA NA MAŚLANCE
4,25 szklanki (540 g) mąki
1,5 łyżeczki soli
3 łyzki cukru
2 łyżeczki drożdży instant
1 duze rozkłócone jajco
1/4 szklanki masła rozpuszcoznego lub miekkiego
1,5 szlanki maslanki lub mleka tłustego


5 pierwszych składnikiw zmiksowac, dodać pozostałe 3. - wyrabiac metalową łyżką lub powoli hakami Wyrabiac recznie 6-8 minut lub mikserem az odchodziod miski. zrobic test membrany*. Wyrastac 1,5-2 h w temp pokojowej, az powiekszy sie dwuktrotnie..Zrobic 12 kulek (mocno naciagnietych). Lekko splaszczyc ulozyc na blaszce z pergaminem, posmarowac olejem z wierzchu, zostawic na 60-90 minut przykryte folią lub ściereczką. jak powiększą się prawie 2 razy, mozna posmarowac jajem.
Piec w 200 st 15 minut. Porządnie wystudzić (na siateczce oczywiście)

* aby w czasie WYRABIANIA ciasta przekonac się , czy jest ono dobrze wyrobione, robimy test windowpane - odrywamy z niego mala kuleczke i rozciągamy i obracamy w różne strony - jeśli uda nam się rozciągnąć tak, żeby powstała na środku cieniutka warstewka ciasta przypominająca witrażyk, membranę, błonkę - ciasto jest OK.
 

Malgosimi

Member
Gru 22, 2004
22,404
0
0
cudne zdjecia, czy smakuja rownie dobrze, jak wyglądają???

I czy robiłaś z mlikiem czy maślanką?
 

Hiena

Member
Maj 6, 2005
13,652
0
0
Gosia robilam na mleku 3,2% innego nie mialam.
Tylko jednak trzeba dac mniej tego mleka. Wlalam szklanke i potem dolalam jeszcze pol ale to juz bylo za duzo, to musialam jednak maki dosypac.
Bardzo przyjemne ciasto, takie elastyczne ale niezbyt klejace.
Jak masz cos jeszcze w zapasie bulkowego do zrobienia to daj w sobote bede znow robic. :lol:
 

Malgosimi

Member
Gru 22, 2004
22,404
0
0
wpisałam własnie boskie wietnamskie bagietki. Liska je podała na mniamie, lae moim zdaniem dla nich kluczowy jest kształt - wiec ja podaję zgodnie z oryginałem.
 

Nadia

Member
Paź 28, 2004
1,057
0
0
Wypróbowałam pierwszy przepis, ten z mlekiem w proszku.
Dobre . Wyglądały tak samo jak u Syl, tylko się nie pozlepiały;)

Specjalnie zostawiłam jedną na drugi dzień, żeby sprawdzić, jaka będzie - nie była juz taka mięciuteńka, ale niezła.
 

Malgosimi

Member
Gru 22, 2004
22,404
0
0
:dance:
a smarowałyscie jajem? bo mi sie bardziej u mnie podobały te nieposmarowane...
 

Malgosimi

Member
Gru 22, 2004
22,404
0
0
Dziś upiekłam w wersji preferowanej przez autora przepisu - czyli z mlekiem w proszku... wyrobilam, wyroslam, ukulalam wczoraj a potem do lodówki wsadzilam na noc. Rano piekłam na sniadanko - do mcmuffina - czyli hamburgera z bekonem i jakiem sadzonym

dobre
 

Malgosimi

Member
Gru 22, 2004
22,404
0
0
Na sponge lepsze są jeszcze, moim zdaniem. A kiedys to do tych na sponge dołożę mleka w proszku
 

Liska

Member
Lis 27, 2004
3,631
0
0
miałam ciśnienie, żeby coś szybko upiec. Next time będą na sponge
icon_smile.gif
 

Malgosimi

Member
Gru 22, 2004
22,404
0
0
znam te ataki! :lol: :lol:
 

tatter

Moderator
Gru 21, 2005
7,253
4
0
Pyszne, na pelnotlustym mleku, yumyum!

Doskonaly przepis! Dziekuje! Wpisany do ksiegi zlotych przepisow!!!
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

Malgosimi

Member
Gru 22, 2004
22,404
0
0
:dance: cieszę się bardzo!!! :mrgreen: :mrgreen:
 

villanelle

Member
Sty 29, 2006
1,286
0
0
Zrobiłam. Bardzo dobre wyszły, choć nie jestem pewna czy właśnie takie w środku powinny być. Może uda mi się zrobić zdjęcie.
 

villanelle

Member
Sty 29, 2006
1,286
0
0




Przepraszam za niską jakoś zdjęć.