- Gru 22, 2004
- 22,404
- 0
- 0
to również przepis Reinharta
WERSJA NA WODZIE
4,74 szklanki (610 g) mąki
1,5 łyżeczki soli
1/4 szklanki mleka w proszku
3,25 łyzki cukru
2 łyżeczki drożdży instant
1 jajko rozkłócone, duże
3,25 łyzki masła roszpuszczonego lub w temp pokojowej
1,5 - 1,75 szklanki wody
WERSJA NA MAŚLANCE
4,25 szklanki (540 g) mąki
1,5 łyżeczki soli
3 łyzki cukru
2 łyżeczki drożdży instant
1 duze rozkłócone jajco
1/4 szklanki masła rozpuszcoznego lub miekkiego
1,5 szlanki maslanki lub mleka tłustego
5 pierwszych składnikiw zmiksowac, dodać pozostałe 3. - wyrabiac metalową łyżką lub powoli hakami Wyrabiac recznie 6-8 minut lub mikserem az odchodziod miski. zrobic test membrany*. Wyrastac 1,5-2 h w temp pokojowej, az powiekszy sie dwuktrotnie..Zrobic 12 kulek (mocno naciagnietych). Lekko splaszczyc ulozyc na blaszce z pergaminem, posmarowac olejem z wierzchu, zostawic na 60-90 minut przykryte folią lub ściereczką. jak powiększą się prawie 2 razy, mozna posmarowac jajem.
Piec w 200 st 15 minut. Porządnie wystudzić (na siateczce oczywiście)
* aby w czasie WYRABIANIA ciasta przekonac się , czy jest ono dobrze wyrobione, robimy test windowpane - odrywamy z niego mala kuleczke i rozciągamy i obracamy w różne strony - jeśli uda nam się rozciągnąć tak, żeby powstała na środku cieniutka warstewka ciasta przypominająca witrażyk, membranę, błonkę - ciasto jest OK.
WERSJA NA WODZIE
4,74 szklanki (610 g) mąki
1,5 łyżeczki soli
1/4 szklanki mleka w proszku
3,25 łyzki cukru
2 łyżeczki drożdży instant
1 jajko rozkłócone, duże
3,25 łyzki masła roszpuszczonego lub w temp pokojowej
1,5 - 1,75 szklanki wody
WERSJA NA MAŚLANCE
4,25 szklanki (540 g) mąki
1,5 łyżeczki soli
3 łyzki cukru
2 łyżeczki drożdży instant
1 duze rozkłócone jajco
1/4 szklanki masła rozpuszcoznego lub miekkiego
1,5 szlanki maslanki lub mleka tłustego
5 pierwszych składnikiw zmiksowac, dodać pozostałe 3. - wyrabiac metalową łyżką lub powoli hakami Wyrabiac recznie 6-8 minut lub mikserem az odchodziod miski. zrobic test membrany*. Wyrastac 1,5-2 h w temp pokojowej, az powiekszy sie dwuktrotnie..Zrobic 12 kulek (mocno naciagnietych). Lekko splaszczyc ulozyc na blaszce z pergaminem, posmarowac olejem z wierzchu, zostawic na 60-90 minut przykryte folią lub ściereczką. jak powiększą się prawie 2 razy, mozna posmarowac jajem.
Piec w 200 st 15 minut. Porządnie wystudzić (na siateczce oczywiście)
* aby w czasie WYRABIANIA ciasta przekonac się , czy jest ono dobrze wyrobione, robimy test windowpane - odrywamy z niego mala kuleczke i rozciągamy i obracamy w różne strony - jeśli uda nam się rozciągnąć tak, żeby powstała na środku cieniutka warstewka ciasta przypominająca witrażyk, membranę, błonkę - ciasto jest OK.