Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Rejestracja
Szukaj
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Pieczywo
Pieczywo drożdżowe
bułeczki hamburgerowe -na mleku/ mleku w proszku/maślance
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="Malgosimi" data-source="post: 250467" data-attributes="member: 231"><p>to również przepis Reinharta</p><p></p><p>WERSJA NA WODZIE </p><p>4,74 szklanki (610 g) mąki </p><p>1,5 łyżeczki soli </p><p>1/4 szklanki mleka w proszku </p><p>3,25 łyzki cukru </p><p>2 łyżeczki drożdży instant </p><p>1 jajko rozkłócone, duże </p><p>3,25 łyzki masła roszpuszczonego lub w temp pokojowej </p><p>1,5 - 1,75 szklanki wody </p><p></p><p>WERSJA NA MAŚLANCE </p><p>4,25 szklanki (540 g) mąki </p><p>1,5 łyżeczki soli </p><p>3 łyzki cukru </p><p>2 łyżeczki drożdży instant </p><p>1 duze rozkłócone jajco </p><p>1/4 szklanki masła rozpuszcoznego lub miekkiego </p><p>1,5 szlanki maslanki lub mleka tłustego </p><p></p><p></p><p>5 pierwszych składnikiw zmiksowac, dodać pozostałe 3. - wyrabiac metalową łyżką lub powoli hakami Wyrabiac recznie 6-8 minut lub mikserem az odchodziod miski. zrobic test membrany*. Wyrastac 1,5-2 h w temp pokojowej, az powiekszy sie dwuktrotnie..Zrobic 12 kulek (mocno naciagnietych). Lekko splaszczyc ulozyc na blaszce z pergaminem, posmarowac olejem z wierzchu, zostawic na 60-90 minut przykryte folią lub ściereczką. jak powiększą się prawie 2 razy, mozna posmarowac jajem. </p><p>Piec w 200 st 15 minut. Porządnie wystudzić (na siateczce oczywiście) </p><p></p><p>* aby w czasie WYRABIANIA ciasta przekonac się , czy jest ono dobrze wyrobione, robimy test windowpane - odrywamy z niego mala kuleczke i rozciągamy i obracamy w różne strony - jeśli uda nam się rozciągnąć tak, żeby powstała na środku cieniutka warstewka ciasta przypominająca witrażyk, membranę, błonkę - ciasto jest OK.</p></blockquote><p></p>
[QUOTE="Malgosimi, post: 250467, member: 231"] to również przepis Reinharta WERSJA NA WODZIE 4,74 szklanki (610 g) mąki 1,5 łyżeczki soli 1/4 szklanki mleka w proszku 3,25 łyzki cukru 2 łyżeczki drożdży instant 1 jajko rozkłócone, duże 3,25 łyzki masła roszpuszczonego lub w temp pokojowej 1,5 - 1,75 szklanki wody WERSJA NA MAŚLANCE 4,25 szklanki (540 g) mąki 1,5 łyżeczki soli 3 łyzki cukru 2 łyżeczki drożdży instant 1 duze rozkłócone jajco 1/4 szklanki masła rozpuszcoznego lub miekkiego 1,5 szlanki maslanki lub mleka tłustego 5 pierwszych składnikiw zmiksowac, dodać pozostałe 3. - wyrabiac metalową łyżką lub powoli hakami Wyrabiac recznie 6-8 minut lub mikserem az odchodziod miski. zrobic test membrany*. Wyrastac 1,5-2 h w temp pokojowej, az powiekszy sie dwuktrotnie..Zrobic 12 kulek (mocno naciagnietych). Lekko splaszczyc ulozyc na blaszce z pergaminem, posmarowac olejem z wierzchu, zostawic na 60-90 minut przykryte folią lub ściereczką. jak powiększą się prawie 2 razy, mozna posmarowac jajem. Piec w 200 st 15 minut. Porządnie wystudzić (na siateczce oczywiście) * aby w czasie WYRABIANIA ciasta przekonac się , czy jest ono dobrze wyrobione, robimy test windowpane - odrywamy z niego mala kuleczke i rozciągamy i obracamy w różne strony - jeśli uda nam się rozciągnąć tak, żeby powstała na środku cieniutka warstewka ciasta przypominająca witrażyk, membranę, błonkę - ciasto jest OK. [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Pieczywo
Pieczywo drożdżowe
bułeczki hamburgerowe -na mleku/ mleku w proszku/maślance
Top
Bottom