Bułeczki ketogeniczne

Buka

Well-known member
Wrz 19, 2004
29,093
3,273
113
Też jem po jednej, dlatego połowę od razu zamrażam, resztę trzymam w papierowej torebce, a tę w zwykłej foliowej, nie zamkniętej szczelnie. Wilgotnieją troszkę, jak każde pieczywo w tych warunkach, ale kleistość to ich cecha podstawowa. Może sie uwydatniać, kiedy pieczywo jest zimne, ale nie jest nieświeże.
Spróbuj 5 sekund w mikrofali.
icon_smile.gif
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

Buka

Well-known member
Wrz 19, 2004
29,093
3,273
113
Możesz przybliżyc to "kleiła się"? Bo może to nie z powodu użytej łuski babki, a np. niedopieczenia? Te bułki mają taki lekki "poślizg", coś jak siemię lniane, ale nie kleją się w sensie, że odciskają się zęby po ugryzieniu.
icon_lol.gif
Są pulchne i po naciśnięciu wracają do stanu poprzedniego, a pogrzane to juz zupełnie, jak z pieca.
 

gracha

Well-known member
Mar 31, 2006
8,551
1,820
113
Przez pierwsze dni wszystko było ok. Są dopieczone. Po kilku dniach w środku też są takie jak były tylko na zewnątrz jak dotykam to się lepi jakby do ręki.
 

Buka

Well-known member
Wrz 19, 2004
29,093
3,273
113
Parują nawet w lodówce, to od wilgoci.
icon_smile.gif
Myślę, że lepiej część zamrażać, jak spożycie nieduże i nie mieć klejących.
icon_smile.gif
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

gracha

Well-known member
Mar 31, 2006
8,551
1,820
113
Tak też myślę. Zwykłe bułki zawsze mroziłam, tych nie znałam.
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

Buka

Well-known member
Wrz 19, 2004
29,093
3,273
113
Dzisiaj były na obiad nuggetsy, a że miałam tylko suche niezmielone bułki, to sobie na szybko wymyśliłam panierkę z mąki migdałowej i łuski babki jajowatej, bo były pod ręką. Wpiszę, może sie komuś przyda, a na dodatek bardzo smaczne.
lecker.gif

Na jedną sporą pierś odpowiednio pokrojoną:
1 roztrzepane z odrobiną soli jajo
2 łyżki z czubkiem mąki migdałowej
1 łyżkę czubatą łuski
sól, pieprz, pieprz ziołowy, papryka w proszku itp. - w proporcji, wymieszać,
nuggetsy maczać w jajku, panierować.
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

kermidt

Moderator
Członek ekipy
Wrz 17, 2004
44,979
4
0
Buko, czy nada się to może do kalafiora?

Odsmazalam niedawno resztki na maśle. Taki niewygledny był, bo przecież odgrzewany po uprzednim ugotowaniu całkiem się rozpada i myślę, ciepne do niego bułki tartej.
W efekcie wyszła bardzo smaczna papka. Chętnie bym powtarzała, ale ta bułka...
 

Buka

Well-known member
Wrz 19, 2004
29,093
3,273
113
Dobry pomysł, myślę, że bardzo się nada, smakowo i błonnikowo.
icon_smile.gif

Jutro będzie fasolka, to wyprobuję.

 

kermidt

Moderator
Członek ekipy
Wrz 17, 2004
44,979
4
0
Dzięki!
Nie dość, że możesz polecić eksperyment to jeszcze wypróbujesz na sobie! Nie ma przebacz. Będę musiała sprawdzić babkę.
Trochę chleba ciągle jem, tak z 200-250g na tydzień. Ale nie chciałabym rozszerzać tego upodobania do mąki.
 

ajaj

Member
Wrz 17, 2008
1,671
23
38
Fajny przepis, po skladzie widac, ze nie powinny podnosic cukru. Sprawdze to niebawem. Mam dwunastolatke z cukrzyca typu 1 przydadza sie takie buleczki. Dzieki.
 

Buka

Well-known member
Wrz 19, 2004
29,093
3,273
113
Ajaj, mąka migdałowa na index glikemiczny 15 i nadaje sie dla osób z takim schorzeniem, nawet do słodkich wypieków, jesli cukier zastapi sie erytrolem. Nie zawiera m.in. gliadyny, która jest odpowiedzialna za wyrzut cukru do krwi po posiłku. Zresztą, sama znajdziesz w sieci więcej info na ten temat.
Dobrze, że ruszyłas temat, czas na bułeczki, mąka czeka w lodówce. :)