Bułeczki ketogeniczne

Buka

Well-known member
Contributor
Wrz 19, 2004
24,390
277
83
Też jem po jednej, dlatego połowę od razu zamrażam, resztę trzymam w papierowej torebce, a tę w zwykłej foliowej, nie zamkniętej szczelnie. Wilgotnieją troszkę, jak każde pieczywo w tych warunkach, ale kleistość to ich cecha podstawowa. Może sie uwydatniać, kiedy pieczywo jest zimne, ale nie jest nieświeże.
Spróbuj 5 sekund w mikrofali.
icon_smile.gif
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

Buka

Well-known member
Contributor
Wrz 19, 2004
24,390
277
83
Możesz przybliżyc to "kleiła się"? Bo może to nie z powodu użytej łuski babki, a np. niedopieczenia? Te bułki mają taki lekki "poślizg", coś jak siemię lniane, ale nie kleją się w sensie, że odciskają się zęby po ugryzieniu.
icon_lol.gif
Są pulchne i po naciśnięciu wracają do stanu poprzedniego, a pogrzane to juz zupełnie, jak z pieca.
 

gracha

Well-known member
Contributor
Mar 31, 2006
6,589
159
63
Przez pierwsze dni wszystko było ok. Są dopieczone. Po kilku dniach w środku też są takie jak były tylko na zewnątrz jak dotykam to się lepi jakby do ręki.
 

Buka

Well-known member
Contributor
Wrz 19, 2004
24,390
277
83
Parują nawet w lodówce, to od wilgoci.
icon_smile.gif
Myślę, że lepiej część zamrażać, jak spożycie nieduże i nie mieć klejących.
icon_smile.gif
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

gracha

Well-known member
Contributor
Mar 31, 2006
6,589
159
63
Tak też myślę. Zwykłe bułki zawsze mroziłam, tych nie znałam.
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

Buka

Well-known member
Contributor
Wrz 19, 2004
24,390
277
83
Dzisiaj były na obiad nuggetsy, a że miałam tylko suche niezmielone bułki, to sobie na szybko wymyśliłam panierkę z mąki migdałowej i łuski babki jajowatej, bo były pod ręką. Wpiszę, może sie komuś przyda, a na dodatek bardzo smaczne.
lecker.gif

Na jedną sporą pierś odpowiednio pokrojoną:
1 roztrzepane z odrobiną soli jajo
2 łyżki z czubkiem mąki migdałowej
1 łyżkę czubatą łuski
sól, pieprz, pieprz ziołowy, papryka w proszku itp. - w proporcji, wymieszać,
nuggetsy maczać w jajku, panierować.
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

kermidt

Moderator
Członek ekipy
Wrz 17, 2004
44,979
1
0
Buko, czy nada się to może do kalafiora?

Odsmazalam niedawno resztki na maśle. Taki niewygledny był, bo przecież odgrzewany po uprzednim ugotowaniu całkiem się rozpada i myślę, ciepne do niego bułki tartej.
W efekcie wyszła bardzo smaczna papka. Chętnie bym powtarzała, ale ta bułka...
 

Buka

Well-known member
Contributor
Wrz 19, 2004
24,390
277
83
Dobry pomysł, myślę, że bardzo się nada, smakowo i błonnikowo.
icon_smile.gif

Jutro będzie fasolka, to wyprobuję.

 

kermidt

Moderator
Członek ekipy
Wrz 17, 2004
44,979
1
0
Dzięki!
Nie dość, że możesz polecić eksperyment to jeszcze wypróbujesz na sobie! Nie ma przebacz. Będę musiała sprawdzić babkę.
Trochę chleba ciągle jem, tak z 200-250g na tydzień. Ale nie chciałabym rozszerzać tego upodobania do mąki.