Bułeczki korzenne
Miodowo-korzenne bułeczki drożdżowe doskonałe posmarowane masłem. Bułeczki należą do tych nieco ciężkich, które niebezpiecznie jest jeść w większej ilości, chociaż bardzo się chce.
25 dag krupczatki
1/4 łyżeczki soli
1/2 łyżeczki przyprawy do pierników
5 łyżeczek cukru
2,5 dag drożdży
1/2 szklanki mleka
2,5 dag miękkiego masła
2-4 łyżeczki płynnego miodu
łyżeczka mleka
1/2 łyżeczki miodu
cynamon
Wymieszać mąkę, sól, przyprawę i 4 łyżeczki cukru. Zrobić wgłębienie, do którego wdrobić drożdże, posypać pozostałym cukrem, zalać letnim mlekiem i wymieszać (delikatnie, żeby nie wmieszać zbyt dużo mąki).
Gdy rozczyn zwiększy objętość, dodać miód i masło, wyrobić, aż będzie odchodziło od ręki. Odstawić do wyrośnięcia.
Ciasto podzielić na 6 lub 8 części, formować niewielkie, okrągłe bułeczki, układać na papierze do pieczenia.
Po wyrośnięciu posmarować miodem rozpuszczonym w mleku i posypać cynamonem.
Piec ok. 30 minut w temperaturze 190°C.
Tak się zastanawiałam, do jakiego działu te bułeczki dać, bo one raczej z tych słodkich. Ale skoro chałka tu jest, to i korzenne będą pasować.
Zdjęcie w przyszłości, bo zrobiłam, ale poczeka na wywołanie.
Miodowo-korzenne bułeczki drożdżowe doskonałe posmarowane masłem. Bułeczki należą do tych nieco ciężkich, które niebezpiecznie jest jeść w większej ilości, chociaż bardzo się chce.
25 dag krupczatki
1/4 łyżeczki soli
1/2 łyżeczki przyprawy do pierników
5 łyżeczek cukru
2,5 dag drożdży
1/2 szklanki mleka
2,5 dag miękkiego masła
2-4 łyżeczki płynnego miodu
łyżeczka mleka
1/2 łyżeczki miodu
cynamon
Wymieszać mąkę, sól, przyprawę i 4 łyżeczki cukru. Zrobić wgłębienie, do którego wdrobić drożdże, posypać pozostałym cukrem, zalać letnim mlekiem i wymieszać (delikatnie, żeby nie wmieszać zbyt dużo mąki).
Gdy rozczyn zwiększy objętość, dodać miód i masło, wyrobić, aż będzie odchodziło od ręki. Odstawić do wyrośnięcia.
Ciasto podzielić na 6 lub 8 części, formować niewielkie, okrągłe bułeczki, układać na papierze do pieczenia.
Po wyrośnięciu posmarować miodem rozpuszczonym w mleku i posypać cynamonem.
Piec ok. 30 minut w temperaturze 190°C.
Tak się zastanawiałam, do jakiego działu te bułeczki dać, bo one raczej z tych słodkich. Ale skoro chałka tu jest, to i korzenne będą pasować.
Zdjęcie w przyszłości, bo zrobiłam, ale poczeka na wywołanie.