Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Pieczywo
Pieczywo drożdżowe
Bułeczki korzenne
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="nutinka" data-source="post: 32815" data-attributes="member: 108"><p>Bułeczki korzenne</p><p></p><p>Miodowo-korzenne bułeczki drożdżowe doskonałe posmarowane masłem. Bułeczki należą do tych nieco ciężkich, które niebezpiecznie jest jeść w większej ilości, chociaż bardzo się chce.</p><p> </p><p>25 dag krupczatki</p><p>1/4 łyżeczki soli</p><p>1/2 łyżeczki przyprawy do pierników</p><p>5 łyżeczek cukru</p><p>2,5 dag drożdży</p><p>1/2 szklanki mleka</p><p>2,5 dag miękkiego masła</p><p>2-4 łyżeczki płynnego miodu</p><p></p><p>łyżeczka mleka </p><p>1/2 łyżeczki miodu</p><p>cynamon</p><p></p><p>Wymieszać mąkę, sól, przyprawę i 4 łyżeczki cukru. Zrobić wgłębienie, do którego wdrobić drożdże, posypać pozostałym cukrem, zalać letnim mlekiem i wymieszać (delikatnie, żeby nie wmieszać zbyt dużo mąki).</p><p>Gdy rozczyn zwiększy objętość, dodać miód i masło, wyrobić, aż będzie odchodziło od ręki. Odstawić do wyrośnięcia.</p><p>Ciasto podzielić na 6 lub 8 części, formować niewielkie, okrągłe bułeczki, układać na papierze do pieczenia. </p><p>Po wyrośnięciu posmarować miodem rozpuszczonym w mleku i posypać cynamonem.</p><p>Piec ok. 30 minut w temperaturze 190°C. </p><p></p><p>Tak się zastanawiałam, do jakiego działu te bułeczki dać, bo one raczej z tych słodkich. Ale skoro chałka tu jest, to i korzenne będą pasować.</p><p></p><p>Zdjęcie w przyszłości, bo zrobiłam, ale poczeka na wywołanie.</p></blockquote><p></p>
[QUOTE="nutinka, post: 32815, member: 108"] Bułeczki korzenne Miodowo-korzenne bułeczki drożdżowe doskonałe posmarowane masłem. Bułeczki należą do tych nieco ciężkich, które niebezpiecznie jest jeść w większej ilości, chociaż bardzo się chce. 25 dag krupczatki 1/4 łyżeczki soli 1/2 łyżeczki przyprawy do pierników 5 łyżeczek cukru 2,5 dag drożdży 1/2 szklanki mleka 2,5 dag miękkiego masła 2-4 łyżeczki płynnego miodu łyżeczka mleka 1/2 łyżeczki miodu cynamon Wymieszać mąkę, sól, przyprawę i 4 łyżeczki cukru. Zrobić wgłębienie, do którego wdrobić drożdże, posypać pozostałym cukrem, zalać letnim mlekiem i wymieszać (delikatnie, żeby nie wmieszać zbyt dużo mąki). Gdy rozczyn zwiększy objętość, dodać miód i masło, wyrobić, aż będzie odchodziło od ręki. Odstawić do wyrośnięcia. Ciasto podzielić na 6 lub 8 części, formować niewielkie, okrągłe bułeczki, układać na papierze do pieczenia. Po wyrośnięciu posmarować miodem rozpuszczonym w mleku i posypać cynamonem. Piec ok. 30 minut w temperaturze 190°C. Tak się zastanawiałam, do jakiego działu te bułeczki dać, bo one raczej z tych słodkich. Ale skoro chałka tu jest, to i korzenne będą pasować. Zdjęcie w przyszłości, bo zrobiłam, ale poczeka na wywołanie. [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Pieczywo
Pieczywo drożdżowe
Bułeczki korzenne
Bottom