Bułeczki kukurydziane na miodzie

.agatka.

Member
Lis 7, 2008
14,687
2
0
Delikatne drożdżowe bułeczki z dodatkiem mąki kukurydzianej. Z miękką, omączoną skórką. Najsmaczniejsze zaraz po upieczeniu, idealne do zamrożenia.
Ciasto na bułeczki jest bardzo plastyczne i doskonale wyrasta przy użyciu niewielkiej ilości drożdży. Dzięki temu otrzymujemy niezwykle lekkie i delikatne pieczywo. Smaczne zarówno ze słodkimi dodatkami, jak i z rybą, plasterkiem żółtego sera czy twarożkiem.
Bułeczki przed pieczeniem można obtoczyć w mące kukurydzianej lub zrezygnować z tego.

Przepis, na którym się wzorowałam pochodzi z książki "Vademecum domowego wypieku pieczywa" (autorzy Goran Soredin i George Strachal), podobnie jak na francuskie bułeczki śniadaniowe. Kolejny, z którego jestem zadowolona.
Zmieniłam nieco proporcje mąki pszennej i kukurydzianej na korzyść tej drugiej i zastąpiłam mąkę z owoców głogu mąką kukurydzianą.

Bułki kukurydziane na miodzie

(18 małych lub 10-12 dużych bułek)

Rozczyn
* 15 g świeżych drożdży
* 320 ml wody
* 150 g mąki kukurydzianej
* 150 g mąki pszennej (typ 450-650)

Drożdże rozpuścić w wodzie i dodać mąkę. Wymieszać i zostawić do wyrośnięcia na ok. 30 minut.

Ciasto
* cały rozczyn
* 60 g miodu
* 250 g mąki pszennej
* 70 g mąki kukurydzianej
* 10 g soli
* 50 ml oleju

Wymieszać rozczyn z miodem, dodać pozostałe składniki i zagnieść gładkie, elastyczne ciasto (ok. 10 minut).
Włożyć do natłuszczonej miski, przykryć i zostawić do wyrośnięcia, aż podwoi objętość (ok. 40 minut).
Ciasto podzielić na 10-18 części i uformować bułeczki. Obtoczyć w mące kukurydzianej (lub pszennej), ułożyć na blasze, przykryć ściereczką i zostawić do wyrośnięcia, aż urosną ponad dwukrotnie (ok. 40 minut).
Piec w temp. 200 stopni przez 10-15 minut (w zależności od wielkości).
Po wystudzeniu można zamrozić.

kukurydziana.jpg

bułki_kuku.jpg

Gucio

Well-known member
Kwi 2, 2007
2,234
2,237
113
[quote name='.agatka.' date='20 Jun 2010, 19:02 ' post='990182']
Delikatne drożdżowe bułeczki z dodatkiem mąki kukurydzianej. Z miękką, omączoną skórką. Najsmaczniejsze zaraz po upieczeniu, idealne do zamrożenia.

Agatko
daumen.gif

cudowne - barrrrrdzo apetyczne
mniam.gif
Na pewno skusimy się
icon_razz.gif

samanta

Member
Sie 19, 2007
16,197
1
0
Może to będą takie jak kiedyś w Czechach jadłam. Nigdy już więcej potem takich nie spotkałam ani też nie udało mi się takich samych upiec. Przepyszne były, tylko wyłącznie bardzo świeże, potem szybko traciły smak. No ale przecież można je mrozić.

.agatka.

Member
Lis 7, 2008
14,687
2
0
Gucio @ 20 Jun 2010 napisał:
index.php?act=findpost&pid=990203Agatko
daumen.gif

cudowne - barrrrrdzo apetyczne
mniam.gif
Na pewno skusimy się
icon_razz.gif
Guciu, czekam zatem na ocenę.
daumen.gif

samanta @ 20 Jun 2010 napisał:
index.php?act=findpost&pid=990276Może to będą takie jak kiedyś w Czechach jadłam. Nigdy już więcej potem takich nie spotkałam ani też nie udało mi się takich samych upiec. Przepyszne były, tylko wyłącznie bardzo świeże, potem szybko traciły smak. No ale przecież można je mrozić.
O to to to.
A po rozmrożeniu do piekarnika na chwilę i znowu jak świeże.

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy