Bułeczki (lub rogaliki) z maślaną skórką

.agatka.

Member
Lis 7, 2008
14,687
2
0
Delikatne, bardzo puszyste, z miękką maślaną skórką. Smaczne również drugiego dnia po upieczeniu.
Pieczone przeze mnie wielokrotnie, ostatnio to ulubione bułeczki mojego narzeczonego
icon_biggrin.gif

Mogą przybierać różne kształty. Piekłam je w formie rogalików, paluchów (dodatkowo posypywałam makiem) czy malutkich okrągłych bułeczek, jak te ostatnio.

Zagniecione ciasto można zostawić do wyrośnięcia na blacie kuchennym na 1,5 godziny lub wstawić do lodówki na ok. 8-10 godzin.
- jeśli ciasto wyrasta na blacie wystarczy miskę przykryć kuchenną ściereczką;
z wyrośniętego ciasta uformować bułeczki i zostawić do wyrośnięcia na 1 godzinę.
- jeżeli ciasto ma wyrastać w niskiej temperaturze w lodówce, to miskę należy szczelnie owinąć folią (najlepiej włożyć do dużej foliowej torby i szczelnie zawinąć); uformowane bułeczki powinny wyrastać ok. 2-3 godziny.

Z podanych proporcji można upiec 12 małych lub 8 większych bułeczek.
Żeby upiec rogaliki ciasto należy rozwałkować na okrąg o średnicy ok. 25 cm i podzielić na 8 trójkątów. Każdy z nich zwinąć tak jak na zdjęciach, które zamieściłam w poście o rogalikach z makiem.

Upieczone bułeczki można mrozić.
Rozmrażanie: wieczorem wyjąć bułeczki na blat (w woreczku), zostawić do rozmrożenia.

ze_skorka_maslana.jpg

Bułeczki z maślaną skórką
(12 małych lub 8 większych)

* 450 g mąki pszennej
* 1 łyżeczka soli
* 130 g jogurtu naturalnego
* 15 g świeżych drożdży lub 5 g drożdży instant
* 1 łyżeczka cukru
* 130 g wody
* 2 łyżki oliwy

Do posmarowania: 2 łyżki rozpuszczonego masła

W misce wymieszać mąkę z solą.
W kubku wymieszać jogurt z drożdżami i cukrem, wlać do mąki, dodać wodę i oliwę, odstawić na 20 minut.
Zagnieść gładkie, miękkie ciasto (ok. 7-8 minut).
Przykryć i zostawić do wyrośnięcia (wg informacji wyżej).
Uformować bułeczki lub rogale, ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
Przykryć czystą ściereczką, zostawić do wyrośnięcia.
Wyrośnięte bułeczki posmarować rozpuszczonym masłem, piec 12-15 minut w temp. 180 stopni.

z_maslana_skorka.jpg

Ostatnią edycję dokonał moderator:

Sylwus

Member
Sty 22, 2010
11
0
0
Buleczki upieklam dzisiaj, sa BARDZO pyszne. Przepis przechodzi do moich ulubionych! Dzieki .agatka.

A tak wygladaja. Nie takie ladne jak twoje .agatka...

Bulki.JPG

Załączniki

• Bulki.JPG
    Bulki.JPG
    58.7 KB · Wyświetleń: 2

Jeska

Member
Gru 2, 2009
339
0
0
Ja tez je upieklam w niedziele. Byly latwe w obrobce i ladnie wygladaly. Nie probowalam, ale zniknely blyskawicznie wiec po tym wnioskuje, ze byly pyszne. Myslalam, ze kilka zamroze, ale nie bylo co zamrazac. Wczoraj pobakiwali ze bulek juz nie ma, wiec dzis chyba znow bede piekla, bo bulki musza byc.

.agatka.

Member
Lis 7, 2008
14,687
2
0
Sylwus @ 22 Jun 2010 napisał:
index.php?act=findpost&pid=991297Buleczki upieklam dzisiaj, sa BARDZO pyszne. Przepis przechodzi do moich ulubionych! Dzieki .agatka.

A tak wygladaja. Nie takie ladne jak twoje .agatka...
Co Ty mówisz, że nieładne? Bardzo ładne
icon_smile.gif
A najważniejsze, że smaczne
icon_smile.gif

Jeska @ 23 Jun 2010 napisał:
index.php?act=findpost&pid=991536Ja tez je upieklam w niedziele. Byly latwe w obrobce i ladnie wygladaly. Nie probowalam, ale zniknely blyskawicznie wiec po tym wnioskuje, ze byly pyszne. Myslalam, ze kilka zamroze, ale nie bylo co zamrazac. Wczoraj pobakiwali ze bulek juz nie ma, wiec dzis chyba znow bede piekla, bo bulki musza byc.
Spróbuj może jeszcze z innych przepisów.
Bardzo smaczne są te francuskie bułeczki śniadaniowe i bułki na maślance.

Sylwus

Member
Sty 22, 2010
11
0
0
.agatka. mam jeszcze pytanko. Czy podana temperatura jest na termoobieg (wentylator) + gora i dol? Pytam sie, bo nastawilam piekarnik tylko na gore i dol i bulki musialam o wiele dluzej piec jak w przepisie podalas. (Jak wlacze w piekarniku termoobieg to temperatura sie o 25 stopni podwyza). troszcze sie o maslana skorke
icon_mrgreen.gif

Pozdrawiam!

.agatka.

Member
Lis 7, 2008
14,687
2
0
Sylwus @ 24 Jun 2010 napisał:
index.php?act=findpost&pid=991902.agatka. mam jeszcze pytanko. Czy podana temperatura jest na termoobieg (wentylator) + gora i dol? Pytam sie, bo nastawilam piekarnik tylko na gore i dol i bulki musialam o wiele dluzej piec jak w przepisie podalas. (Jak wlacze w piekarniku termoobieg to temperatura sie o 25 stopni podwyza). troszcze sie o maslana skorke
icon_mrgreen.gif

Pozdrawiam!
Nie wiem czy nie za późno odpowiadam, ale odpowiadam.
Piekę zazwyczaj z termoobiegiem, bo jak nastawię góra+dół, to mi się skórka jara od góry a boki zostaja blade.
Każdy piekarnik piecze po swojemu.

Mam nadzieję, że bułeczki smaczne
icon_smile.gif

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy