Bułeczki razowe
2,5 dag drożdży
300 ml ciepłej wody
2 łyżeczki cukru
45 dag mąki pszennej razowej (graham)
1,5 łyżeczki soli
łyżka miękkiego masła
w razie potrzeby łyżka mąki pszennej do posypania blatu
mleko do posmarowania
płatki owsiane do posypania
W ciepłej wodzie rozpuścić łyżeczkę cukru i drożdże, odstawić na kilkanaście minut.
Wymieszać mąkę z solą i pozostałym cukrem, wlać wodę z drożdżami, wymieszać. Zagnieść dodając masło. Przełożyć na blat lub stolnicę, wyrabiać kilka minut podsypując w razie potrzeby mąką, aż ciasto będzie elastyczne i będzie odchodziło od ręki. Odstawić do wyrośnięcia.
Gdy ciasto podwoi objętość zagnieść powtórnie, podzielić na 8 części. Uformować okrągłe bułeczki, każdą naciąć dość głęboko na krzyż, posmarować mlekiem, posypać płatkami i jeszcze raz posmarować mlekiem. Odstawić do wyrośnięcia.
Piec ok. 20 minut w temperaturze 220°C.
2,5 dag drożdży
300 ml ciepłej wody
2 łyżeczki cukru
45 dag mąki pszennej razowej (graham)
1,5 łyżeczki soli
łyżka miękkiego masła
w razie potrzeby łyżka mąki pszennej do posypania blatu
mleko do posmarowania
płatki owsiane do posypania
W ciepłej wodzie rozpuścić łyżeczkę cukru i drożdże, odstawić na kilkanaście minut.
Wymieszać mąkę z solą i pozostałym cukrem, wlać wodę z drożdżami, wymieszać. Zagnieść dodając masło. Przełożyć na blat lub stolnicę, wyrabiać kilka minut podsypując w razie potrzeby mąką, aż ciasto będzie elastyczne i będzie odchodziło od ręki. Odstawić do wyrośnięcia.
Gdy ciasto podwoi objętość zagnieść powtórnie, podzielić na 8 części. Uformować okrągłe bułeczki, każdą naciąć dość głęboko na krzyż, posmarować mlekiem, posypać płatkami i jeszcze raz posmarować mlekiem. Odstawić do wyrośnięcia.
Piec ok. 20 minut w temperaturze 220°C.
