Bułeczki rosną, kiedy śpisz :-)

kasha

Member
Wrz 25, 2004
20,571
1
0
A ja mam przepis z kuchni skandynawskiej. Bułeczki, które rosną gdy śpisz.

2,5 dag masła
szklanka mleka
2,5 dag drożdży
0,5 łyżeczki soli
1 jajko
0,5 kg mąki
mleko do posmarowania


Wieczorem przygotowac ciasto: rozpuścić masło, ostudzić(wszystkie składniki
muszą mieć temp. pokojową). Rozetrzeć drożdże w odrobinie mleka, dodać sól,
jajko, resztę mleka, masło i mąkę. Wyrobić gładkie ciasto. Wyłożyć na
posypaną mąką stolnicę i uformować 12 okrągłych bułeczek. Ułożyć na
posmarowanej tłuszczem i posypanej mąką blasze. Wstawić na noc na dolną półkę
lodówki. Rano rozgrzać piecyk do temp.250C, posmarować bułeczki mlekiem i
piec około 5 minut.

Przepis Yfci z forum Gazety Wyborczej

http://forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=7...6008817&v=2&s=0
Tutaj więcej zdjęć
http://forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=7...9902249&v=2&s=0

-------------------------------------------------------------------------------------

Właśnie nie wytrzymałam i nie pozwoliłam moim bułeczką długo leżakować w lodówce :lol:
już je gorące pałaszuję :lol: są doprawdy przepyszne.

Nie dodałam jak w przepisie stopionego masła lecz olej z pestek winogron,
którego zastosowanie sprawiło, że można było kształtować ładne bułeczki i ciasto się nie kleiło do rąk.
Troszkę też podsypałam bryłkę ciasta mąką.
Z przepisu wynika, iż bułeczek powinno być 12 :lol: ja jakimś cudem zrobiłam 16 sztuk. Piekłam 10 minut.

Polecam bardzo gorąco ten przepis gdyż jest to przepis dla leniwych, a takie lubię najbardziej :lol:

buleczki0dt.jpg
buleczk1c9ub.jpg
 

sylwia18

Member
Wrz 24, 2005
3,577
0
0
kasiu wygladają baaardzo smakowicie!
icon_razz.gif
zapisuję przepis i zrobię na pewno
 

Buka

Well-known member
Contributor
Wrz 19, 2004
25,381
730
113
Są po prostu piękne. Też się skuszę, bom leniwa. :mrgreen:
 

sylwia18

Member
Wrz 24, 2005
3,577
0
0
kasiu a jak myslisz- gdyby tak je jeszcze makiem posypać? uwielbiam mak więc upycham go gdzie można :lol:
 

kasha

Member
Wrz 25, 2004
20,571
1
0

sylwia18

Member
Wrz 24, 2005
3,577
0
0

kasha

Member
Wrz 25, 2004
20,571
1
0
Ostatnio nie zostawiam tych bułek na noc tylko je od razu robię,
mają one tylko jedno rośnięcie po ukształtowaniu - jest to naprawdę super szybki przepis na pycha bułeczki :lol: Polecam gorąco
 

Paulinka

Member
Wrz 18, 2004
4,774
0
0
Kasha ale bułami dajesz po oczach :shock: :shock:
prześliczne, równiutkie i rumiane jak ze sklepu
ja raz piekłam takie bułeczki... blade wyszły i wysuszone na kamień
 

kasha

Member
Wrz 25, 2004
20,571
1
0
Kasha ale bułami dajesz po oczach :shock: :shock:
prześliczne, równiutkie i rumiane jak ze sklepu
ja raz piekłam takie bułeczki... blade wyszły i wysuszone na kamień
Mnie mięciuteńkie wychodzą, od góry podpieczone a dół blady, ale ja na foli aluminiowej piekę i to pewnie jej wina.
Nie daję rozpuszczonego masła tylko oliwę, bo wtedy ciasto się zupełnie nie klei i jest bardzo plastyczne.

Dzisiaj tak mi się zrobiły :lol: ułożyłam je dość blisko siebie i się posklejały podczas rośnięcia dlatego są takie poszarpane :dump:

bulweczki0hn.jpg


bulweczki17mj.jpg
 

morella

Member
Wrz 24, 2005
393
0
0
O rany, ale buleczki... :mniam: Zapisuje przepisik
icon_smile.gif
Jak tylko zjemy chlebek to je wyprobuje, bo naprawde sie szybko je robi a wygladaja cudnie
 

Musia

Member
Lis 14, 2005
489
0
0
ja raz piekłam takie bułeczki... blade wyszły i wysuszone na kamień
wlasnie zrobilam buleczki tylko nie wiem jakos przeoczylam ta wzmianke o oliwie no trudno. Buleczki jakos daly sie uformowac przerazila mnie jednak wiadomosc podana powyzej. Buleczki stoja sobie w lodowce a ja chyba cala noc nie bede spala z wrazenia wyjda czy tez nie trudno musze czekac.
 

kasha

Member
Wrz 25, 2004
20,571
1
0
Ja od razu po wyrośnieciu je do pieca daję i nie czekam całą noc, a rosną około 2 godzin

Raz zostawiłam na noc to się rozrosły do monstrualnej wielkości i były trochę pustawe w środku, teraz już tak nie robię, czekam 2 godziny, maluję mlekiem i do pieca ciach :lol:
 

Musia

Member
Lis 14, 2005
489
0
0
kasah niestety ale twoja wiadomosc nie zdazylam juz przeczytac. Dlatego dzisiaj buleczki byly plaskie i rozlazle choc nie ktore byly lekko wyrosniete. Jak dla mnie to bylo za malo slone. Dlatego postanowilam nastepnym razem ciasto wyrobic dzien wczesniej. podwoic sol no i buleczki formowac krotko przed pieczenie. Lub tak jak piszesz w tym samym dniu piec.
 

kasha

Member
Wrz 25, 2004
20,571
1
0
Przykro mi, że tak wyszło
icon_sad.gif
 

Musia

Member
Lis 14, 2005
489
0
0
kasha jak na razie to mnie ta pierwsza nie udana proba nie zniechecila bede dalej probowala. Ciekawi mnie tylko czy ktos juz robi te buleczki z innej maki i dodal slonecznik lub siemie?
 

kasha

Member
Wrz 25, 2004
20,571
1
0
Słonecznik, siemię czy mak jest jedynie w formie posypki na te bułki
icon_smile.gif
 

Ruzia

Member
Wrz 13, 2004
2,141
0
0
kasha a ile tej oliwy dajesz, bo w przepisie jest 2,5 dag masla, to znaczy ze trzeba dac tez 2,5 dag oliwy?? dobrze kombinuje, czy moze na oko dajesz??
 

kasha

Member
Wrz 25, 2004
20,571
1
0