Bułeczki-ślimaczki z Gwatemali

mirabbelka

Moderator
Członek ekipy
Gru 22, 2004
5,099
467
83
Brązowe ślimaczki z Gwatemali





(przepis pochodzi ze strony www.petras-brotkasten.de)
a w oryginale brzmi tak:

15 g drożdży
120g ciepłej wody
450g mąki pszennej
60g cukru pudru
120 ml mleka kokosowego
pół łyżeczki anyżku
szczypta soli
8 kropli ekstraktu z wanilii
1 jajko
3 łyżki oleju kukurydzianego

Ja użyłam:
1 łyżeczke drożdży instant
trzy czwarte szklanki letniej wody
500g maki pszennej
50g cukru pudru
pół szklanki mleka
pół łyżeczki cukru z prawdziwa wanilia
1 jajko
3 łyżki oleju


Drożdże rozpuscic z wodą, wymieszać
Mleko z dodatkami wymieszać z jajkiem, drożdżami i mąką, wygniatać około 10 minut, az powstanie lśniące, elastyczne, jednolite ciasto.
Włożyć do miski wysmarowanej masłem, przewrócić tak, aby wierzch był pokryty masłem, pozostawić w ciepłym miejscu, aż podwoi objętość.

Ja zostawiłam ciasto szczelnie okryte folia na noc w lodowce. Rano wyjelam i po pol godzinie formowalam.

Podzielić ciasto na 8 części. Z każdego kawałka uformować wałek długości około 40cm i zwijać go od środka na okrągło w formie ślimaczka. Koniec walka mocno podwinąć pod spod.
Mnie z pół kg maki wyszlo 9 sporych bułeczek.





Ułożyć na blasze, przykryć i pozostawić do wyrośnięcia około 45 minut.

W oryginale ślimaczki są bardzo ciemne i matowe, ja zrobiłam je bardziej po polsku smarując rozbełtanym jajkiem.

Przepyszne, mięciutkie nie za słodkie bułeczki na śniadanie. Wyobrażam sobie, ze z mlekiem kokosowym i anyżkiem będą miały bardziej
egzotyczny smak.

Polecam !
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

mirabbelka

Moderator
Członek ekipy
Gru 22, 2004
5,099
467
83
troche mnie zmrozilo, troche przysypalo i nic innego nie pieklam poza moim ziemniaczanym, ktory robie nawet przez sen z zamknietymi oczyma :dump:

Ale uslyszalam Twoje nawolywania, ze chcialabys miec przetlumaczone wszystkie przepisy Petry, wiec czas sie budzic, chyba ;)
 

Buka

Well-known member
Wrz 19, 2004
29,143
3,301
113
Wyprodukowałam wreszcie zakwas z mąki pszennej 650 i pszennej pp, bo chcę piec chleby ciemne, mogą być mieszane pszenno-żytnie. Jak ta Petra też ma takie, to ja bardzo proszę, Mirabelko, wstaw jakiś.
 

villanelle

Member
Sty 29, 2006
1,286
0
0
Wstawiam do mojej kolejki "Do wypróbownia". Czy one mają jakiś specyficznie inny smak niz te tradycyjne?
 

Caritka

Member
Mar 14, 2005
10,541
0
36
Podnosze
icon_lol.gif


Jedno Wam powiem...-ja nie powinnam piec tak z rana pieczywa, bo zawsze cos pokrece
icon_wink.gif
icon_rolleyes.gif
( a pieklam je ok. godz. 7.00
icon_mrgreen.gif
)
Najpierw jakos nie doczytalam, ze trzeba ta koncowke slimaczka dac pod spod
icon_rolleyes.gif
, a potem, jak je uformowalam, to odczekalam 45 min. tak, jak w przepisie...
Nagrzalam piekarnik i nie wiem jakim cudem, przeczytalam, ze trzeba je piec 45 min
icon_eek.gif
icon_mrgreen.gif

Dobrze, ze sie skapnelam, bo spieklabym je na amen
ugly_08.gif
rofl.gif


No, ale w kazdym razie- slimaczki wyszly super!!
Ciasto bardzo ladnie wyroslo mi w lodowce i w ogole bylo bardzo elastyczne, wiec nie mialam z nim zadnych problemow.
Sa swietne i bardzo nam smakowaly
icon_biggrin.gif
Bede je jeszcze robic- tak sie objedlismy, ze szok
lecker.gif

Przepis laduje w ulubionych
icon_lol.gif

Polecam tym, ktorzy jeszcze go nie robili
icon_wink.gif
Mowie Wam- pyyyycha!!!
Mirabbelko- bardzo Ci dziekuje za swietny przepis
bussi.gif
cvety.gif


Tak mi wyszly
icon_biggrin.gif

slimaczkizguatemali1jc7.jpg

i w przekroju
icon_biggrin.gif


slimaczkizguatemali2wx4.jpg
 

Załączniki

  • slimaczkizguatemali1jc7.jpg
    slimaczkizguatemali1jc7.jpg
    147.4 KB · Wyświetleń: 2
  • slimaczkizguatemali2wx4.jpg
    slimaczkizguatemali2wx4.jpg
    110 KB · Wyświetleń: 2
Ostatnią edycję dokonał moderator:

Linn

Member
Wrz 17, 2004
8,842
0
0
Tez je tam wypatrzylam... Sliczne.
 

Caritka

Member
Mar 14, 2005
10,541
0
36
... i bardzo smaczne
icon_lol.gif

icon_wink.gif




Linn
icon_biggrin.gif
, nie mialam wczesniej okazji powiedziec, ze fajnie Cie znowu widziec i czytac
bussi.gif
 

Caritka

Member
Mar 14, 2005
10,541
0
36
Ostatnio- to moje ulubione buleczki
icon_lol.gif

W sobote rano mialam slimaczki, a w niedziele rano- zrobilam takie osemki
icon_lol.gif

Nie wazne, jak sie je uformuje...
icon_wink.gif
, ciagle sa tak samo pyszne
icon_wink.gif
- polecam !!
I dziekuje za nie, poraz kolejny
icon_wink.gif
bussi.gif


slimaczki.jpg
 

Załączniki

  • slimaczki.jpg
    slimaczki.jpg
    136.1 KB · Wyświetleń: 1
Ostatnią edycję dokonał moderator:

Sinistra

Member
Lut 21, 2005
16,701
3
38

Akulka

Member
Gru 28, 2005
29,115
0
0
Caritka, one wyszły jak spod maszyny, a nie twoich rąk
icon_eek.gif
Cudne
daumen.gif
icon_mrgreen.gif
 

Caritka

Member
Mar 14, 2005
10,541
0
36
Och
icon_redface.gif
Bardzo Wam dziekuje... zrobilo mi sie bardzo milo
bussi.gif

Dzieki za mile slowa
bussi.gif
anbetung.gif



Sinistra @ 13 Feb 2007 napisał:
index.php?act=findpost&pid=448844Nieważne?
icon_eek.gif

Są perfekcyjnie i cudnie zrobione
eek2.gif
Nooo...- chodzilo mi o to, ze moga miec ksztalt slimaczkow albo osemek, albo jeszcze inny,
to i tak sa pyszne
icon_lol.gif

Chyba sie zle wyrazilam
icon_smile.gif



Akulka @ 14 Feb 2007 napisał:
index.php?act=findpost&pid=449046Caritka, one wyszły jak spod maszyny, a nie twoich rąk
icon_eek.gif
Cudne
daumen.gif
icon_mrgreen.gif
icon_lol.gif

... bo to ciasto jest tak fantastyczne, ze mozna z nim robic cuda-niewidy
icon_lol.gif


Dziekuje Wam - jeszcze raz
bussi.gif



p.s.
...wczoraj znowu je mialam
fiesgrins.gif
Oszalalam za nimi
mniam.gif