Bułeczki wachlarzyki

Joanna

Moderator
Członek ekipy
Lis 28, 2005
32,792
4,237
113
Bułeczki - fontanny

Przepis znalazłam na Izbushce:
http://www.izbushka.com/forum/showthread.php?p=6574#post6574

Składniki:
2 łyżeczki suchych drożdży
3 łyżeczki cukru
200 ml maślanki ( lub kefiru)
370 g mąki
1/2 łyżeczki sody
1 łyżeczka soli
60 g miękkiego masła ( w dwóch porcjach po 30 g)
oliwa do wysmarowania formy ( foremka na 12 muffinek)

Wykonanie:
Wymieszać w miseczce maślankę z cukrem i drożdżami. Zostawić na 5 minut.
W dużej misce wymieszać mąkę, sodę i sól. Zrobić wgłębienie na środku, wlać maślankę.
Dodać 30 g miękkiego masła. Wymieszać i wyrabić ciasto przez około 10 minut. Powinno być miękkie i elastyczne. Nakryć je ściereczką zwilżoną gorącą wodą i zostawić na godzinę - półtorej do wyrośnięcia.
Potem ciasto lekko wyrobić i zostawić jeszcze na 10 minut.
Rozwałkować z ciasta prostokąt o wymiarach 50x30 x2,5. Pokroić na około 6 - 7 pasów o szerokości 4 - 5 cm. Każdy pas posmarować masłem. Układać je jeden na drugim i pokroić na kawałki długości około 7 cm.
Do posmarowanych oliwą foremek na muffinki wkładać pokrojone plasterki, rozchylając "wachlarzyki".
Nakryć je zwilżoną wrzątkiem ściereczką i odstawić do wyrośniecia w ciepłe miejsce na godzinę.
Piec 15 - 20 minut w temperaturze 200 stopni.


Gdy je pierwszy raz piekłam, nie miałam jeszcze foremek na muffiny, więc wykorzystałam zwykłe foremki na babeczki, dlatego moje bułeczki miały duży "wachlarzyk", a małą "podstawę". Były bardzo smaczne. Miały niezwykle delikatną strukturę miąższu.

bu_eczka___fontanna.jpg

bu_eczka___fontanna1.jpg

bu_eczka___fontanna.2jpg.jpg
 

Załączniki

  • bu_eczka___fontanna.jpg
    bu_eczka___fontanna.jpg
    26 KB · Wyświetleń: 3
  • bu_eczka___fontanna1.jpg
    bu_eczka___fontanna1.jpg
    23.3 KB · Wyświetleń: 3
  • bu_eczka___fontanna.2jpg.jpg
    bu_eczka___fontanna.2jpg.jpg
    25.4 KB · Wyświetleń: 3
Ostatnią edycję dokonał moderator:

BeataSz

Member
Wrz 23, 2004
10,244
1
38
Cudne są
icon_exclaim.gif

Też na nie wcześniej zwróciłam uwagę, ale jeszcze nigdy nie robiłam drożdżowego z dodatkiem sody, co ona daje? jeszcze bardziej rozpulchnia, czy co?
 

Joanna

Moderator
Członek ekipy
Lis 28, 2005
32,792
4,237
113
Beatko, nie bardzo Ci umiem odpowiedzieć na to pytanie, bo piekłam je dawno, ale pamiętam, że bułeczki miały trochę inną strukturę miąższu niż zwykłe drożdżowe ciasto - taką delikatnie piankową. Muszę je popełnić kolejny raz, to coś więcej napiszę.
icon_smile.gif
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

Joanna

Moderator
Członek ekipy
Lis 28, 2005
32,792
4,237
113
Na Izbushce znalazłam też inny przepis na ciasto do pieczonych pierogów z sodą ( ale tym razem bez drożdży).
Bardzo ciekawie się je robi, bo posypuje się sodą rozwałkowane ciasto, składa, znów posypuje i znów składa. Ponoć przypomina strukturą ciasto drożdżowe.
Przepis podawała Oblachko:
http://www.izbushka.com/forum/showthread.p...=12&page=28

Jeszcze nie próbowałam, ale czeka w kolejce....
icon_smile.gif
 

Margot

Well-known member
Cze 24, 2005
16,688
537
113
super wyglądają ,jeszcze w tym tygodniu je zrobię
Joanna wielkie ukłony za przepis

CYTATNa Izbushce znalazłam też inny przepis na ciasto do pieczonych pierogów z sodą ( ale tym razem bez drożdży).
Bardzo ciekawie się je robi, bo posypuje się sodą rozwałkowane ciasto, składa, znów posypuje i znów składa. Ponoć przypomina strukturą ciasto drożdżowe.
Przepis podawała Oblachko:
http://www.izbushka.com/forum/showthread.p...=12&page=28

Jeszcze nie próbowałam, ale czeka w kolejce
ła,ła ,zrób i daj znać
ten krokodyl piękny ...
 

mirabbelka

Moderator
Członek ekipy
Gru 22, 2004
5,099
467
83
mam ksiazke z ktorej pochodza oryginalne zdjecia, ktore wkleila Joanna, one tam nazywaja sie Fan Tans - specjalnosc z Nowej Anglii

ale przepis odrobine rozni sie od podanego:
2 lyzeczki drozdzy instant albo 15 g swiezych
1/2 lyzeczki cukru
200 ml letniego mleka
375g maki
1/2 lyzeczki proszku do pieczenia
1/2 lyzeczki soli
60g plynnego masla do posmarowania

no, ale maslanka czy kefir wlasnie wymagaja dodania sody, chyba...
 

Joanna

Moderator
Członek ekipy
Lis 28, 2005
32,792
4,237
113
Mirabbelko, Margo podała na Izbushce, że przepis na te bułeczki znalazła na forum " Ogoniok", gdzie podała je Olga S. Niestety nie wiem, skąd wzięła zdjęcia...
Wkłeiłam je jak zaznaczyłam wyłącznie tymczasowo, dla wzrokowców nie zarejestrowanych na Izbushce, by łatwiej im było wyobrazić sobie, jak się formuje te bułeczki.

Na pewno jest wiele różnych wersji tych bułeczek. Z sodą, z proszkiem, z mlekiem, z maślanką.
Tu niemal identyczna do izbushkowej wersja z maślanką i proszkiem:

http://www.petras-brotkasten.de/Brotfantan.html
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

Joanna

Moderator
Członek ekipy
Lis 28, 2005
32,792
4,237
113
Margot @ 25 Feb 2007 napisał:
index.php?act=findpost&pid=455070Joanno ja sobie zabroniłam wchodzić na strone Petry bo zarach chcialabym jakiś chleb piec ,a rozumię najwyżej składniki ,a nie chcę ciągle prosić Mirabbelki o tłumaczenie.....Czy jest jakiś atomat tłumaczący z niemieckiego na polski?
Niestety nie wiem.
icon_sad.gif
Przepis Petry mi się "wygooglał", a mój niemiecki też mi pozwala głównie na rozumienie składników....
 

Joanna

Moderator
Członek ekipy
Lis 28, 2005
32,792
4,237
113

Akulka

Member
Gru 28, 2005
29,115
0
0
icon_eek.gif
Cudne i pomysłowo zaskakujace
daumen.gif
 

kasha

Member
Wrz 25, 2004
20,571
2
0
Język sobie przytrzasnęłam kapciem
lecker.gif
lecker.gif
lecker.gif
mniam.gif