Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Pieczywo
Pieczywo drożdżowe
Bułeczki wachlarzyki
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="Joanna" data-source="post: 454984" data-attributes="member: 1024"><p><span style="font-size: 26px"><strong>Bułeczki - fontanny</strong></span></p><p></p><p>Przepis znalazłam na Izbushce:</p><p><a href="http://www.izbushka.com/forum/showthread.php?p=6574#post6574" target="_blank">http://www.izbushka.com/forum/showthread.php?p=6574#post6574</a></p><p></p><p><strong>Składniki:</strong></p><p>2 łyżeczki suchych drożdży</p><p>3 łyżeczki cukru</p><p>200 ml maślanki ( lub kefiru)</p><p>370 g mąki</p><p>1/2 łyżeczki sody</p><p>1 łyżeczka soli</p><p>60 g miękkiego masła ( w dwóch porcjach po 30 g)</p><p>oliwa do wysmarowania formy ( foremka na 12 muffinek)</p><p></p><p><strong>Wykonanie:</strong></p><p>Wymieszać w miseczce maślankę z cukrem i drożdżami. Zostawić na 5 minut.</p><p>W dużej misce wymieszać mąkę, sodę i sól. Zrobić wgłębienie na środku, wlać maślankę.</p><p>Dodać 30 g miękkiego masła. Wymieszać i wyrabić ciasto przez około 10 minut. Powinno być miękkie i elastyczne. Nakryć je ściereczką zwilżoną gorącą wodą i zostawić na godzinę - półtorej do wyrośnięcia.</p><p>Potem ciasto lekko wyrobić i zostawić jeszcze na 10 minut.</p><p>Rozwałkować z ciasta prostokąt o wymiarach 50x30 x2,5. Pokroić na około 6 - 7 pasów o szerokości 4 - 5 cm. Każdy pas posmarować masłem. Układać je jeden na drugim i pokroić na kawałki długości około 7 cm.</p><p>Do posmarowanych oliwą foremek na muffinki wkładać pokrojone plasterki, rozchylając &quot;wachlarzyki&quot;.</p><p>Nakryć je zwilżoną wrzątkiem ściereczką i odstawić do wyrośniecia w ciepłe miejsce na godzinę.</p><p>Piec 15 - 20 minut w temperaturze 200 stopni. </p><p></p><p></p><p>Gdy je pierwszy raz piekłam, nie miałam jeszcze foremek na muffiny, więc wykorzystałam zwykłe foremki na babeczki, dlatego moje bułeczki miały duży &quot;wachlarzyk&quot;, a małą &quot;podstawę&quot;. Były bardzo smaczne. Miały niezwykle delikatną strukturę miąższu.</p><p></p><p>[ATTACH=full]6431[/ATTACH]</p><p></p><p>[ATTACH=full]6432[/ATTACH]</p><p></p><p>[ATTACH=full]6433[/ATTACH]</p></blockquote><p></p>
[QUOTE="Joanna, post: 454984, member: 1024"] [SIZE=12][B]Bułeczki - fontanny[/B][/SIZE] Przepis znalazłam na Izbushce: [URL="http://www.izbushka.com/forum/showthread.php?p=6574#post6574"]http://www.izbushka.com/forum/showthread.php?p=6574#post6574[/URL] [B]Składniki:[/B] 2 łyżeczki suchych drożdży 3 łyżeczki cukru 200 ml maślanki ( lub kefiru) 370 g mąki 1/2 łyżeczki sody 1 łyżeczka soli 60 g miękkiego masła ( w dwóch porcjach po 30 g) oliwa do wysmarowania formy ( foremka na 12 muffinek) [B]Wykonanie:[/B] Wymieszać w miseczce maślankę z cukrem i drożdżami. Zostawić na 5 minut. W dużej misce wymieszać mąkę, sodę i sól. Zrobić wgłębienie na środku, wlać maślankę. Dodać 30 g miękkiego masła. Wymieszać i wyrabić ciasto przez około 10 minut. Powinno być miękkie i elastyczne. Nakryć je ściereczką zwilżoną gorącą wodą i zostawić na godzinę - półtorej do wyrośnięcia. Potem ciasto lekko wyrobić i zostawić jeszcze na 10 minut. Rozwałkować z ciasta prostokąt o wymiarach 50x30 x2,5. Pokroić na około 6 - 7 pasów o szerokości 4 - 5 cm. Każdy pas posmarować masłem. Układać je jeden na drugim i pokroić na kawałki długości około 7 cm. Do posmarowanych oliwą foremek na muffinki wkładać pokrojone plasterki, rozchylając "wachlarzyki". Nakryć je zwilżoną wrzątkiem ściereczką i odstawić do wyrośniecia w ciepłe miejsce na godzinę. Piec 15 - 20 minut w temperaturze 200 stopni. Gdy je pierwszy raz piekłam, nie miałam jeszcze foremek na muffiny, więc wykorzystałam zwykłe foremki na babeczki, dlatego moje bułeczki miały duży "wachlarzyk", a małą "podstawę". Były bardzo smaczne. Miały niezwykle delikatną strukturę miąższu. [ATTACH=full]6431[/ATTACH] [ATTACH=full]6432[/ATTACH] [ATTACH=full]6433[/ATTACH] [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Pieczywo
Pieczywo drożdżowe
Bułeczki wachlarzyki
Bottom