Bułeczki z jagodami (bajaderka)

Malinna

Member
Paź 22, 2004
1,819
0
0
Buleczki z jagodami

Moje ulubione jagodzianki, w jagodowym sezonie robie je bardzo czesto, ale smaczne sa rowniez z mrozonymi jagodami

składniki
500g maki
2 zoltka
1 bialko
1/2 kostki rozpuszczonego masla
1 lyzka oleju
1 1/2 lyzeczki suchych drozdzy
cukier waniliowy
1/2 szklanki cukru
1 szklanka letniego mleka

2 szklanki jagod
cukier do smaku

sposób przygotowania

Zrobic zaczyn z drozdzy, lyzeczki cukru, lyzki maki i 1/4 szklanki mleka. Zostawic do wyrosniecia, a w tym czasie przesiac make do duzej miski, dodac cukier, zoltka, bialko, szczypte soli, wlac wyrosniety rozczyn i dokladnie wymieszac. Dodac olej i letnie, rozpuszczone maslo i wyrabiac ciasto, az bedzie gladkie, elastyczne i lsniace. Zostawic do wyrosniecia na okolo 1 godzine.
Wylozyc wyrosniete ciasto na stolnice, uformowac walek i pokroic na rowne plasterki. Kazdy plasterek lekko rozciagnac formujac cienki placuszek, klasc lyzke jagod zmieszanych z cukrem i dobrze zalepiac, ksztaltujac lekko splaszczone kule. Ukladac na wysmarowanej maslem blasze, przykryc sciereczka i zostawic do ponownego wyrosniecia. Gdy ladnie podrosna, piec w temperaturze 180ºC przez okolo 15 minut.

dodatkowe informacje

Buleczki mozna posmarowac zoltkiem rozkloconym z 2 lyzkami slodkiej smietanki lub posypac kruszonka, ale takie zwykle sa rownie pyszne.

Jaco

Member
Gru 5, 2004
6,655
1
0
Bajaderko,
A zanim one urosną to te jagody mrożone się nie rozpuszczą? Robiłam ostatnio z innego przepisu i cały sok mi się przez ciasto wylał . A jagód mrożonym mam cały zamrażalnik i chętnie bym jakieś buły z nich upiekła.

bajaderka

Member
Wrz 14, 2004
4,063
3
0
Moze troche sie rozmroza - nie wiem
icon_smile.gif
Ale jak dobrze skleisz to nie powinno byc problemu, chociaz mnie nawet ze swiezymi niektore pekna podczas pieczenia (wlasnie na sklejeniu) i troche soku ucieknie.
Przez ciasto raczej nie przecieknie, bo jest dosc geste, staraj sie dobrze skleic, na pewno pomoze
icon_smile.gif

Hiena

Member
Maj 6, 2005
13,652
0
0
jakie zdjęcia :shock:

koniecznie jutro je robie, musze po prostu

Malgosimi

Member
Gru 22, 2004
22,404
0
0
Piękne!!! I potwierszam, to ciasto jest przepyszne!! (nawet nadzienie mydlane, gdy ktos doda sody do jagód
icon_smile.gif
) mu nie zaszkodził (naprawdę obgryzałam nadzienie, żeby to pyszne ciasto się nie zmarnowało!) :mrgreen:

kermidt

Member
Wrz 17, 2004
44,979
6
0
A mozna niejagody tez?
Taka brzoskwinia na przyklad?

lidiakd

Member
Mar 17, 2005
525
0
16
Ja tez mam na sumieniu to, ze choc tyle razy je robilam, to nigdy nie dodalam opinii :oops:. W kazdym badz razie pyszne sa te jagodzianki i tyle, o :!:
icon_smile.gif

Hiena

Member
Maj 6, 2005
13,652
0
0
moje ciasto wlasnie rośnie
i sie zastanawiam ile sztuk buleczek powinno wyjsc z calej porcji?
a po upieczeniu zdejmuje sie je od razu z blachy i studzi czy postepowac jak z normalnym ciastem drożdzowym?

sylwia18

Member
Wrz 24, 2005
3,577
0
0
zrobiłam te bułeczki z serowym nadzieniem- pychota!!

pic000080cz.jpg

bernadek

Member
Lut 25, 2007
671
0
0
Jako , ze sezon jagodowy w pełni , skusiłam sie na jagodzianki.
Trochę za duże zrobiłam i , z niektóre zle skleiłam i wyciekło trochę sosu, ale i tak wyszły super , ciasto delikatne i wilgotne , nawet na następny dzień.

1525eadc765a05e2.gif

lemina

Member
Kwi 23, 2006
1,690
0
0
Zrobiłam. Niestety jakoś śłabo mi wyrosły, ale w smaku są bardzo dobre. Oczywiście sok mi wyciekł i na pewno w kształcie nie przypominają spłaszczonych kul, ale to nie j est ważne - smak jest
lecker.gif
lecker.gif
lecker.gif
lecker.gif

kermidt

Member
Wrz 17, 2004
44,979
6
0
wyglada jakbysmy jeden smak mialy
fiesgrins.gif

poszukuje drozdzowego z olejem na buleczki, kiepska ze mnie wyszukiwarka raptem 1 przepis wyrzuca, a wiem, ze jest wiecej, bo moje sa z olejem
icon_sad.gif

jeszcze pokopie, ale mozliwe ze ten.

Ciasto plastyczne? da sie walkowac?

Ostatnią edycję dokonał moderator:

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy