- Wrz 24, 2005
- 3,577
- 0
- 0
Bułeczki z oliwkami
25 dag mąki
2 1/2 dag drożdży
10 dag rozpuszczonego masła o temp. pokojowej
1 łyżeczka soli
1 łyżeczka, wg. uznania, np. bazylii, tymianku, oregano,
kilka oliwek czarnych i zielonych do dekoracji
woda
Rozrabiamy drożdże z niewielką ilością wody, łączymy z pozostałymi składnikami i wyrabiamy ciasto, dodając taką ilość dowy, żeby się nie rozpływało. Formujemy lekko spłaszczone kulki, dekorujemy z wierzchu oliwkami. Wkładamy do zimnego piekarnika, nastawionego na 180 stopni. Pieczemy około 30 minut.
Smacznego!
Przepis pochodzi z książki Ubrać duszę http://www.dobreksiazki.pl/b3034-ubrac-dusze.htm
25 dag mąki
2 1/2 dag drożdży
10 dag rozpuszczonego masła o temp. pokojowej
1 łyżeczka soli
1 łyżeczka, wg. uznania, np. bazylii, tymianku, oregano,
kilka oliwek czarnych i zielonych do dekoracji
woda
Rozrabiamy drożdże z niewielką ilością wody, łączymy z pozostałymi składnikami i wyrabiamy ciasto, dodając taką ilość dowy, żeby się nie rozpływało. Formujemy lekko spłaszczone kulki, dekorujemy z wierzchu oliwkami. Wkładamy do zimnego piekarnika, nastawionego na 180 stopni. Pieczemy około 30 minut.
Smacznego!
Przepis pochodzi z książki Ubrać duszę http://www.dobreksiazki.pl/b3034-ubrac-dusze.htm
Ostatnią edycję dokonał moderator: