- Gru 21, 2005
- 7,253
- 6
- 0
Proste w przygotowaniu, chrupiace, aromatyczne, pyszne!
140ml mleka
120ml wody
2-3 lyzki oliwy z oliwek (extra virgin)
450g bialej pszennej maki chlebowej
1 lyzeczka soli
1/2 lyzeczki mialkiego cukru (caster)
1 1/2 lyzeczki drozdzy instant
1 lyzeczka ulubionych ziol (np. swiezego rozmarynu, tymianku)
50g orzechow pistacjowych (moga byc cashew), drobno posiekanych
50g wypestkowanych zielonych oliwek, posiekanych (ja: oliwki nadziewane czosnkiem)
3 lyzki swiezo tartego parmezanu do posypania buleczek
W maszynie cykl >dough< ... ziola , orzechy, oliwki dodajemy ok 7-8 minut przed zakonczeniem wyrabiania (wiekszosc maszyn ma alarm, beep). a potem jak ponizej wykladam na stolnice...
Wymieszalam ze soba skladniki (wszystkie za wyjatkiem ziol, oliwek, orzechow, parmezanu!!!), zagniotlam ciasto, bylo gladkie i lsniace. Dodalam rozmaryn, oliwki i pistacje. Znow zagniotlam krotko. Zostawilam w naoliwionej misce do wyrosniecia, na godzine. Ciasto uroslo dwukrotnie. Przelozylam na wysypana maka stolnice, odpowietrzylam delikatnie i podzielilam na 12 rownych kawalkow, ktore szybko przykrylam naoliwiona folia (przezroczysta). Z kawalka zrobilam ok.23 cm waleczek, uksztaltowalam z niego literke "S" zakrecajac konce do wewnatrz. Bulki ulozylam na wysmarowanej blasze, przykrylam i zostawilam w cieple na 30 min. W tym czasie nagrzal sie moj piec do 200 C. Przed wlozeniem buleczek do piekarnika posypalam je tartym parmezanem. Pieklam 25 min. Polecam!
Przepis zaczerpniety z "Complete Book of Bread" Ingram/Shapter
140ml mleka
120ml wody
2-3 lyzki oliwy z oliwek (extra virgin)
450g bialej pszennej maki chlebowej
1 lyzeczka soli
1/2 lyzeczki mialkiego cukru (caster)
1 1/2 lyzeczki drozdzy instant
1 lyzeczka ulubionych ziol (np. swiezego rozmarynu, tymianku)
50g orzechow pistacjowych (moga byc cashew), drobno posiekanych
50g wypestkowanych zielonych oliwek, posiekanych (ja: oliwki nadziewane czosnkiem)
3 lyzki swiezo tartego parmezanu do posypania buleczek
W maszynie cykl >dough< ... ziola , orzechy, oliwki dodajemy ok 7-8 minut przed zakonczeniem wyrabiania (wiekszosc maszyn ma alarm, beep). a potem jak ponizej wykladam na stolnice...
Wymieszalam ze soba skladniki (wszystkie za wyjatkiem ziol, oliwek, orzechow, parmezanu!!!), zagniotlam ciasto, bylo gladkie i lsniace. Dodalam rozmaryn, oliwki i pistacje. Znow zagniotlam krotko. Zostawilam w naoliwionej misce do wyrosniecia, na godzine. Ciasto uroslo dwukrotnie. Przelozylam na wysypana maka stolnice, odpowietrzylam delikatnie i podzielilam na 12 rownych kawalkow, ktore szybko przykrylam naoliwiona folia (przezroczysta). Z kawalka zrobilam ok.23 cm waleczek, uksztaltowalam z niego literke "S" zakrecajac konce do wewnatrz. Bulki ulozylam na wysmarowanej blasze, przykrylam i zostawilam w cieple na 30 min. W tym czasie nagrzal sie moj piec do 200 C. Przed wlozeniem buleczek do piekarnika posypalam je tartym parmezanem. Pieklam 25 min. Polecam!

Przepis zaczerpniety z "Complete Book of Bread" Ingram/Shapter