Bułeczki z rodzynkami (Chelsea Buns)

hazo

Well-known member
Lis 13, 2005
8,545
1,657
113
Bułeczki z rodzynkami (Chelsea Buns)

Przepis i zdjęcia ze strony http://aynmark.blogspot.com/2007/01/chelsea-buns.html

Bardzo miękkie i aromatyczne bułeczki z kuchni angielskiej. Tradycyjnie nadziewane drobnymi rodzynkami/suszonymi porzeczkami, ale można też pokrojonymi innymi bakaliami lub po prostu cukrem z cynamonem.
15-24 sztuk

post9561170110185ot5.jpg


Ciasto
- 1/2 szklanki mleka
- 1/2 szklanki wody
- 55 g (4 łyżki stołowe)) masła
- 1/3 szklanki nie solonych płatków ziemniaczanych (lub puree ziemniaczanego)
- 2 łyżki stołowe cukru
- 1 1/2 łyżeczki drożdży instant
- 1/2 szklanki jogurtu bez cukru
- 1 jajko
- 2 łyżeczki maku (opcjonalnie)
- otarta skórka cytrynowa lub pomarańczowa
- 4 szklanki mąki (550-600 g)
- 1 1/2 łyżeczki soli

Nadzienie
- 1 łyżka masła (roztopić) + 2 łyżki mleka
- 1/2 szklanki cukru (+ 1 łyżeczka cynamonu, opcjonalnie)
- 1 szklanka rodzynek lub innych bakalii
- 1/2 szklanki orzechów włoskich (opcjonalnie)

Glazura
- 1 1/2 szklanki cukru pudru
- 1 łyżka roztopionego masła
- sok i skórka z cytryny lub pomarańczy

Zagrzać wodę, mleko i masło. Dodać płatki ziemniaczane i cukier. Odstawić na 5 minut.
Do masy ziemniaczanej dodać jogurt i drożdże, odstawić na 5 minut (szybkodziałające (?) drożdże dodać razem z mąką).
Dodać pozostałe składniki (oprócz soli) i zagnieść 5 minut (mikserem, rękami lub w maszynie do chleba) miękkie, lekko klejące ciasto. Odstawić na 20 minut; dodać sól i wyrabiać jeszcze 5-8 minut (ciasto powinno być bardzo miękkie, ale dające się formować natłuszczonymi rękami w kulę).
Ciasto przełożyć do wysmarowanej olejem miski, zafoliować i zostawić na 2 godziny lub na noc do lodówki.
Wyjęte z lodówki ciasto wyłożyć na posypany mąką blat, lekko odgazować, uformować kulę (można podzielić na 2 części). Nakryć folią i zostawić na 30-40 minut.
Rozwałkować płat ciasta grubości około 1 cm. Posmarować mlekiem z masłem, posypać cukrem i nadzieniem, równomiernie rozgarnąć ręką zostawiając czyste 2 cm brzegi.

post9561170110235nf1.jpg


Zwinąć w rulon, dokładnie go zaklejając. Kroić na około 3 cm plastry. Ułożyć w wysmarowanej olejem formie z wysokimi brzegami. Nakryć folią, odstawić na 1-2 godziny (można wstawić do lodówki). Jeśli będą wyrastać w lodówce, to trzeba je wyjąć na 30-40 minut przed pieczeniem.

post9561170110259zx7.jpg


Rozgrzać piekarnik do 190°C. Piec 20-30 minut do zrumienienia.

Lekko przestudzone pljuszki (pljuszki - nazwa rosyjska) posmarować glazurą lub polać miodem.

Glazura: zmieszać cukier puder z masłem, 2 łyżeczkami soku i 1 łyżeczką skórki cytrynowej. Dodawać po 1 łyżeczce soku do uzyskania odpowiedniej konsystencji.

post9561170110288cg5.jpg


Podawać ciepłe. Można zamrażać.
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

Margot

Well-known member
Cze 24, 2005
16,688
537
113
Hazo
bussi.gif
anbetung.gif

jakie są dobre ,pyszne itp
moje 1/2 nadziane jabłkami (robiłam sok i ostałe wiórki jabłkowe użyłam tu)+cynamon+ cukier
1/2(te są wyższe) nadziane topionym masłem,cynamonem,cukrem

ja dałam ziemniaki a nie płatki
 

Akulka

Member
Gru 28, 2005
29,115
0
0
Wow, jak mogłam przegapic. Przepis interesujacy wielce, chyba zrobie na tłusty czwartek obok pączków
daumen.gif