- Cze 24, 2005
- 16,728
- 603
- 113

Pyszne te bułeczki! Przepis z znakomitej książki ,,Kuchnia arabska " May S. Bsisu
Bułeczki z serem -Tabat Dżibne
Na 30-36 bułeczek
Na ciasto
1 ½ łyżeczki suchych drożdży- ja dałam instant
¼ łyżeczki cukru
1 szklanka cieplej wody
3 szklanki przesianej maki
½ łyżeczki soli
½ szklanki pełnotłustego mleka w proszku
1 jajko
½ szklanki oleju
Na nadzienie
15 dag sera halloumi
¼ kg posiekanej natki pietruszki –ja dałam tylko dwa pęczki ,bo teraz nie sezon
15 dag mozzarelli utartej na drobnych oczkach tarki
1 łyżka posiekanych listków świeżego oregano lub tymianku
oraz
¼ szklanki sezamu
2 łyżeczki nasion czarnuszki-ja nie dawałam ,a na koniec sypałam jedne jasnym drugie czarnym sezamem
Ok. ¼ szklanki oliwy
Wlej do miseczki wodę, dodaj drożdże i cukier zamieszaj, odstaw na ok. 5 minut.
Wsyp mąkę, sól, mleko w proszku do miski, dodaj jajko, olej roślinny i porzadnie wymieszaj końcówka do ciast miksera. Dodaj zaczyn i mieszaj ze średnia prędkością miksera, aż się wszystko połączy.
Później zwiększ prędkość i mieszaj jeszcze ok. 3 minuty. Wysmaruj olejem miskę i ciasto, nakryj plastykowa folią i postaw w ciepłym miejscu na ok. 1 godziny Az podwoi objętość.
Nadzienie
Zetrzyj sery ,pietruszkę posiekaj –wymieszaj wszystko razem
Nagrzej piekarnik do 220stopni C Weź tortownice o średnicy ok. 30cm –moja miała 24cm
i ją wysmaruj Do miseczki wlej oliwę i smaruj ręce oliwa odrywaj kawałki ,rozpłaszcz, rozciągaj do wielkości reki ,kładź łyżkę nadzienia ,zlep i formuj kuleczki, zamocz górę w oliwie ,a następnie w sezamie wymieszanym z czarnuszka i układaj bułeczki ciasno obok siebie zaczynając od okręgu zewnętrznego, potem wewnętrzne .Skrop oliwa górę i piecz około 25 minut. Wymnij i wystudź na kratce
Serwuj w całości , a każdy odrywa sobie sam do konsumpcji po jednej bułeczce

i wnętrze