Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Rejestracja
Szukaj
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Pieczywo
Pieczywo drożdżowe
Buleczki ziolowe
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="Johasia" data-source="post: 1146" data-attributes="member: 36"><p><strong>Buleczki ziolowe</strong> </p><p></p><p>Wspaniale chrupiace i pachnace ziolami, takie troche inne, "odrywane" buleczki </p><p></p><p><u>Ciasto</u>: </p><p>1 szklanka cieplej wody </p><p>3 szklanki maki </p><p>1 lyzeczka soli </p><p>1 3/4 lyzeczki suchych drozdzy </p><p>1 lyzka cukru </p><p>2 lyzki mleka w proszku </p><p>1 1/2 lyzki masla </p><p></p><p><u>Ziolowa ot</u>oczka: </p><p>5 lyzek oliwki </p><p>1 lyzeczka suchego oregano </p><p>1 lyzka swiezej posiekanej pietruszki lub 1 lyzeczka suchej </p><p>1 lyzka swiezego posiekanego koperku lub 1 lyzeczka suchego </p><p>szczypta tymianku </p><p>1 duzy zabek posiekanego czosnku </p><p>1/2 lyzeczki czosnku granulowanego </p><p>troszke cebuli w proszku </p><p></p><p>3/4 szklanki utartego parmezanu (niekoniecznie) </p><p></p><p>Wlac ciepla wode do duzej miski, wsypac drozdze i chwilke poczekac az utworza sie pecherzyki. Dodac pozostale skladniki ciasta i wyrobic, az ciasto bedzie odchodzic od scianek miski. Przelozyc na stolnice i wyrabiac 8-10 minut, az ciasto bedzie gladkie, lsniace i elastyczne. Przelozyc z powrotem do lekko natluszczonej miski i zostawic do wyrosniecia na okolo 1 godzine. W czasie kiedy ciasto rosnie przygotowac ziola: Na bardzo malym ogniu podgrzac olej, dodac ziola, czosnek i cebule, lekko podgrzac i zdjac z palnika, zostawic aby olej nabral aromatu. Przygotowac mala forme na babke o srednicy 20cm, mozna uzyc inna forme bez kominka, ale tez powinna byc glebsza niz 5cm, posmarowac maslem lub olejem.</p><p>Kiedy ciasto podwoi swoja objetosc, przelozyc je na stolnice, podzielic na pol i kazda czesc podzielic na 16 malych (troszke wiekszych niz orzech wloski) kawalkow (w sumie bedzie 32). Kazda buleczke otoczyc w mieszance olejowo-ziolowej, potem w startym parmezanie i ukladac warstwami w formie babkowej. Przykryc i zostawic do wyrosniecia na nastepna godzine. Piec w temperaturze 190 C przez 20-30 minut, az powierzchnia bedzie ladnie zrumieniona i patyczek wbity w sam srodek babki bedzie suchy. Wyjac z piekarnika i wylozyc na talerz. Podawac jeszcze cieple. Mimo, ze buleczki polacza sie w calosc podczas pieczenia, to "granice" kazdej buleczki sa doskonale widoczne i z latwoscia mozna je odrywac. </p><p>Doskonale jako pieczywo do salat, czy obiadu. Zimne dobre sa do kanapek.</p></blockquote><p></p>
[QUOTE="Johasia, post: 1146, member: 36"] [B]Buleczki ziolowe[/B] Wspaniale chrupiace i pachnace ziolami, takie troche inne, "odrywane" buleczki [U]Ciasto[/U]: 1 szklanka cieplej wody 3 szklanki maki 1 lyzeczka soli 1 3/4 lyzeczki suchych drozdzy 1 lyzka cukru 2 lyzki mleka w proszku 1 1/2 lyzki masla [U]Ziolowa ot[/U]oczka: 5 lyzek oliwki 1 lyzeczka suchego oregano 1 lyzka swiezej posiekanej pietruszki lub 1 lyzeczka suchej 1 lyzka swiezego posiekanego koperku lub 1 lyzeczka suchego szczypta tymianku 1 duzy zabek posiekanego czosnku 1/2 lyzeczki czosnku granulowanego troszke cebuli w proszku 3/4 szklanki utartego parmezanu (niekoniecznie) Wlac ciepla wode do duzej miski, wsypac drozdze i chwilke poczekac az utworza sie pecherzyki. Dodac pozostale skladniki ciasta i wyrobic, az ciasto bedzie odchodzic od scianek miski. Przelozyc na stolnice i wyrabiac 8-10 minut, az ciasto bedzie gladkie, lsniace i elastyczne. Przelozyc z powrotem do lekko natluszczonej miski i zostawic do wyrosniecia na okolo 1 godzine. W czasie kiedy ciasto rosnie przygotowac ziola: Na bardzo malym ogniu podgrzac olej, dodac ziola, czosnek i cebule, lekko podgrzac i zdjac z palnika, zostawic aby olej nabral aromatu. Przygotowac mala forme na babke o srednicy 20cm, mozna uzyc inna forme bez kominka, ale tez powinna byc glebsza niz 5cm, posmarowac maslem lub olejem. Kiedy ciasto podwoi swoja objetosc, przelozyc je na stolnice, podzielic na pol i kazda czesc podzielic na 16 malych (troszke wiekszych niz orzech wloski) kawalkow (w sumie bedzie 32). Kazda buleczke otoczyc w mieszance olejowo-ziolowej, potem w startym parmezanie i ukladac warstwami w formie babkowej. Przykryc i zostawic do wyrosniecia na nastepna godzine. Piec w temperaturze 190 C przez 20-30 minut, az powierzchnia bedzie ladnie zrumieniona i patyczek wbity w sam srodek babki bedzie suchy. Wyjac z piekarnika i wylozyc na talerz. Podawac jeszcze cieple. Mimo, ze buleczki polacza sie w calosc podczas pieczenia, to "granice" kazdej buleczki sa doskonale widoczne i z latwoscia mozna je odrywac. Doskonale jako pieczywo do salat, czy obiadu. Zimne dobre sa do kanapek. [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Pieczywo
Pieczywo drożdżowe
Buleczki ziolowe
Top
Bottom