Buleczki ziolowe

Johasia

Member
Wrz 14, 2004
11,744
0
0
Buleczki ziolowe

Wspaniale chrupiace i pachnace ziolami, takie troche inne, "odrywane" buleczki

Ciasto:
1 szklanka cieplej wody
3 szklanki maki
1 lyzeczka soli
1 3/4 lyzeczki suchych drozdzy
1 lyzka cukru
2 lyzki mleka w proszku
1 1/2 lyzki masla

Ziolowa otoczka:
5 lyzek oliwki
1 lyzeczka suchego oregano
1 lyzka swiezej posiekanej pietruszki lub 1 lyzeczka suchej
1 lyzka swiezego posiekanego koperku lub 1 lyzeczka suchego
szczypta tymianku
1 duzy zabek posiekanego czosnku
1/2 lyzeczki czosnku granulowanego
troszke cebuli w proszku

3/4 szklanki utartego parmezanu (niekoniecznie)

Wlac ciepla wode do duzej miski, wsypac drozdze i chwilke poczekac az utworza sie pecherzyki. Dodac pozostale skladniki ciasta i wyrobic, az ciasto bedzie odchodzic od scianek miski. Przelozyc na stolnice i wyrabiac 8-10 minut, az ciasto bedzie gladkie, lsniace i elastyczne. Przelozyc z powrotem do lekko natluszczonej miski i zostawic do wyrosniecia na okolo 1 godzine. W czasie kiedy ciasto rosnie przygotowac ziola: Na bardzo malym ogniu podgrzac olej, dodac ziola, czosnek i cebule, lekko podgrzac i zdjac z palnika, zostawic aby olej nabral aromatu. Przygotowac mala forme na babke o srednicy 20cm, mozna uzyc inna forme bez kominka, ale tez powinna byc glebsza niz 5cm, posmarowac maslem lub olejem.
Kiedy ciasto podwoi swoja objetosc, przelozyc je na stolnice, podzielic na pol i kazda czesc podzielic na 16 malych (troszke wiekszych niz orzech wloski) kawalkow (w sumie bedzie 32). Kazda buleczke otoczyc w mieszance olejowo-ziolowej, potem w startym parmezanie i ukladac warstwami w formie babkowej. Przykryc i zostawic do wyrosniecia na nastepna godzine. Piec w temperaturze 190 C przez 20-30 minut, az powierzchnia bedzie ladnie zrumieniona i patyczek wbity w sam srodek babki bedzie suchy. Wyjac z piekarnika i wylozyc na talerz. Podawac jeszcze cieple. Mimo, ze buleczki polacza sie w calosc podczas pieczenia, to "granice" kazdej buleczki sa doskonale widoczne i z latwoscia mozna je odrywac.
Doskonale jako pieczywo do salat, czy obiadu. Zimne dobre sa do kanapek.
 

bajaderka

Member
Wrz 14, 2004
4,063
1
0
Buleczki ziolowe

Wspaniale chrupiace i pachnace ziolami, takie troche inne, "odrywane" buleczki
icon_biggrin.gif


Ciasto:
1 szklanka cieplej wody
3 szklanki maki
1 lyzeczka soli
1 3/4 lyzeczki suchych drozdzy
1 lyzka cukru
2 lyzki mleka w proszku
1 1/2 lyzki masla

Ziolowa otoczka:

5 lyzek oliwki
1 lyzeczka suchego oregano
1 lyzka swiezej posiekanej pietruszki lub 1 lyzeczka suchej
1 lyzka swiezego posiekanego koperku lub 1 lyzeczka suchego
szczypta tymianku
1 duzy zabek posiekanego czosnku
1/2 lyzeczki czosnku granulowanego
troszke cebuli w proszku

3/4 szklanki utartego parmezanu (niekoniecznie)

Wlac ciepla wode do duzej miski, wsypac drozdze i chwilke poczekac az utworza sie pecherzyki. Dodac pozostale skladniki ciasta i wyrobic, az ciasto bedzie odchodzic od scianek miski. Przelozyc na stolnice i wyrabiac 8-10 minut, az ciasto bedzie gladkie, lsniace i elastyczne. Przelozyc z powrotem do lekko natluszczonej miski i zostawic do wyrosniecia na okolo 1 godzine. W czasie kiedy ciasto rosnie przygotowac ziola: Na bardzo malym ogniu podgrzac olej, dodac ziola, czosnek i cebule, lekko podgrzac i zdjac z palnika, zostawic aby olej nabral aromatu. Przygotowac mala forme na babke o srednicy 20cm, mozna uzyc inna forme bez kominka, ale tez powinna byc glebsza niz 5cm, posmarowac maslem lub olejem. Kiedy ciasto podwoi swoja objetosc, przelozyc je na stolnice, podzielic na pol i kazda czesc podzielic na 16 malych (troszke wiekszych niz orzech wloski) kawalkow (w sumie bedzie 32). Kazda buleczke otoczyc w mieszance olejowo-ziolowej, potem w startym parmezanie i ukladac warstwami w formie babkowej. Przykryc i zostawic do wyrosniecia na nastepna godzine. Piec w temperaturze 190ºC przez 20-30 minut, az powierzchnia bedzie ladnie zrumieniona i patyczek wbity w sam srodek babki bedzie suchy. Wyjac z piekarnika i wylozyc na talerz. Podawac jeszcze cieple. Mimo, ze buleczki polacza sie w calosc podczas pieczenia, to "granice" kazdej buleczki sa doskonale widoczne i z latwoscia mozna je odrywac. Doskonale jako pieczywo do salat, czy obiadu. Zimne dobre sa do kanapek.

12947.jpg
 

Liska

Member
Lis 27, 2004
3,631
0
0
Bajaderko, chciałam napisać, że wczoraj upiekłam te bułeczki. Uprościłam sobie jednak sprawę, ciasto podzieliłam na 6 części, każdą umoczyłam w otoczce, ułożyłam obok siebie i upiekłam w keksówce. Zapach i smak były niewiarygodne.
Nie zdążyłam zrobić zdjęcia, ale nic straconego - za chwilę będę piekła to cudo raz jeszcze
icon_smile.gif

Polecam ten chlebek wszystkim miłośnikom włoskiej kuchni - smakuje jak we Włoszech.
Dziękuję za przepis!
 

Malgosimi

Member
Gru 22, 2004
22,404
0
0
Boskie są te bułeczki!
Użyłam do nich mieszanki chlebowej Delecty (ale mi tammieszanka:mąka, sól, glukoza, witamina C :dump: :mrgreen: ) i wyszły cudne!
A ten zapach!

Jak wiadomo, nie mam formy na babkę, więc upiekłam w długiej i wysokiej keksówce - bułeczki urosły jeszcze ze 3-4 cm nad nią!
I ten zapach! Polecam wszytskim, bo są naprawdę proste i pyszne


acha, z innowacji, to dalam oliwę od pomidorów suszonych, bo ona ma taki fajny smaczek i drobno wkroiłam jednego suszonego pomidorka. Za to nie dalam pietruszki, bo nie znoszę.

o tak wyglada:


(klinkac, jesli sie kto chce obslinic monitor
icon_smile.gif
 

Malgosimi

Member
Gru 22, 2004
22,404
0
0
Potwierdzam, są świetne upieczone w formie chlebka bułgarskiego! I jakie efektowne (no i wiele pyszniejsze od orginalnego chlebka bułgarskiego)
 

Nesia

Member
Cze 22, 2005
640
1
16
No to zrobie te wspaniale buly :mrgreen: :mrgreen:

Tylko mam pytanie, czym mozna zastapic mleko w proszku, bo juz kilka razy probowalam je u siebie znalezc i nici
 

Nesia

Member
Cze 22, 2005
640
1
16
Oj......ale glupia jestem :dump: :dump: :dump: :dump: :oops: :oops: :oops:

dziekuje za odpowiedz....jutro bede walczyc z bulami :mrgreen:
 

mirabbelka

Moderator
Członek ekipy
Gru 22, 2004
5,099
467
83
Liska ma racje. Jesli nie masz mleka w proszku, a w skladzie jest mleko (delikatniejszy smak) to zamiast cieplej wody uzyj letniego mleka. A coz innego uzyskujemy z mleka w proszku dolewajac wody ???

Zrobie te buleczki, w nawale przepisow przeoczylam ale wkrotce sie poprawie :dump:
 

Lirene

Member
Paź 20, 2005
263
0
0
Własnie robie bułeczki ale co z nich będzie, obawiam sie że kalpa bo ciasto nie urosło
icon_sad.gif
 

Sinistra

Member
Lut 21, 2005
16,701
3
38

ewalukas

Member
Sie 24, 2006
9,664
0
0
Zrobiłam
icon_mrgreen.gif
Pierwsze drożdżowe, ktore mi wyszło
freu.gif
leciutkie, puszyste, boskie
pinggrins.gif

Bardzo, bardzo smaczne
mniam.gif

Tylko wyrastało mi 45 minut, a jak ulepiłam kuleczki to od razu do piekarnika wsadziłam bez ponownego wyrastania
icon_rolleyes.gif
Gdybym robiła jak w przepisie Julka by nie dotrwała
icon_mrgreen.gif
Piekłam w formie tartowej, wyszło mi coś ponad 20 i glupia jestem
dump.gif
bo ścisnęłam w jednym poziomie wszystkie i te ze środka nie miały jak rosnąć
icon_neutral.gif
no ale powtórzę na pewno. Mąż pałaszuje aż miło
daumen.gif
 

atina

Member
Lut 27, 2008
961
2
0
Bułeczki bardzo, bardzo dobre
mniam.gif
Do pieczenia nie układałam ich warstwami, tylko w tortownicy w jednym poziomie. Dziękuję za przepis
bussi.gif


bu_ki_zio_owe1n.jpg
 

Załączniki

  • bu_ki_zio_owe1n.jpg
    bu_ki_zio_owe1n.jpg
    77 KB · Wyświetleń: 5