- Lut 18, 2005
- 54
- 0
- 0
niestety nie jest to moje dzieło ale jestem po prostu zauroczona tym zjawiskowym chlebkiem, znalazłam go na Forum Kuchnia na Gazecie Wyborczej, prosze zobaczcie i powiedzcie jakie jest Wasze zdanie na jego temat:
tu jest pierwsze foto i przepis:
http://forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=7...&w=22091646
a tutaj juz inne nasladowczynie i wszystkie etapy jego wykonania:
http://forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=7...amp;v=2&s=0
pozdrawiam serdecznie
Babeczkaa <!--emoid
--><!--endemo-->y
Bułgarski chlebek Babi - słonecznik
1 kg mąki (i dodatkowo 2 szklanki w zapasie do wyrabiania)
3 duże jajka + 1 żółtko do posmarowania
3 łyżki octu winnego 6% (lub 2 łyżki soku cytrynowego)
3 łyżki oleju słonecznikowego
3 łyzki cukru
1 łyżeczka soli
2 szklanki letniego mleka
125 g masła
40 g drożdży
Wszystkie składniki muszą mieć pokojową temperaturę.
1. Drożdże rozetrzeć z łyżką cukru, łyżką mąki i odrobiną mleka. Odstawić do
wyrosnięcia.
2. Roztrzepać jajka, dodać sol, mleko, cukier, olej. Powoli wsypywać mąkę,
ocet i wyrośnięte drożdże. Wymieszać dokładnie wszystkie składniki.
3. Kiedy wszystkie składniki będą wymieszane, wyłożyć ciasto na stół i
wyrabiać, podsypując dodatkowo mąką. Wyrabiać i wyrabiać, aż ciasto zacznie
odstawać od rąk.
4. Wyrobione ciasto uformować w kulę, włożyć do miski. Przykryć lekko folią
przezroczystą, ale tak żeby ciasto dalej mogło swobodnie rosnąć. Ustawić w
ciepłym miejscu, bez przeciągów do wyrośnięcia. Rośnie mniej więcej 30–60 minut.
5. Kiedy ciasto podwoi objętość podzielić je na 4 kulki i, dodatkowo, każdą z
tych czterech kulek też na 4.
6. Mamy 16 kulek ciasta. I teraz najtrudniejsze. Rozwałkować 4 kulki na placki
wielkości talerza i każdą posmarować roztopionym masłem. Złożyć 4 placki razem
i zwinąć w rulonik. Trochę rozciągnąć rulonik wzdłuż.
7. Powinniśmy otrzymać 4 ruloniki – każdy rulonik składa się z 4
rozwałkowanych placków posmarowanych masłem.
8. Ruloniki trzeba teraz pociac w trójkąciki. Z końcówek ruloników
zrobić małe kulki.
9. Okragłą brytfankę posmarować masłem i układać trójkąciki, ostrą czescią do
środka. Małe kulki ułożyć w samym środku.
10. Zostawić do wyrośnięcia na ok. 30 minut. Posmarować słonecznik zółtkiem,
posypać czarnuszką lub sezamem. Nagrzać piekarnik do 200ºC. Najpierw piec
chlebek na samym dnie, po 15 minutach przenieść na 2 półkę. Przykryć papierem
do pieczenia, żeby się nie spiekł za bardzo. Piecze się jeszcze ok. 20-30
minut. Zależy od piekarnika, nasz jest zwykły bez termoobiegu.
To jest przepis na 2 słoneczniki o średnicy ok. 30 cm.
za: forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=777&w=22091646
--
tu jest pierwsze foto i przepis:
http://forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=7...&w=22091646
a tutaj juz inne nasladowczynie i wszystkie etapy jego wykonania:
http://forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=7...amp;v=2&s=0
pozdrawiam serdecznie
Babeczkaa <!--emoid
Bułgarski chlebek Babi - słonecznik
1 kg mąki (i dodatkowo 2 szklanki w zapasie do wyrabiania)
3 duże jajka + 1 żółtko do posmarowania
3 łyżki octu winnego 6% (lub 2 łyżki soku cytrynowego)
3 łyżki oleju słonecznikowego
3 łyzki cukru
1 łyżeczka soli
2 szklanki letniego mleka
125 g masła
40 g drożdży
Wszystkie składniki muszą mieć pokojową temperaturę.
1. Drożdże rozetrzeć z łyżką cukru, łyżką mąki i odrobiną mleka. Odstawić do
wyrosnięcia.
2. Roztrzepać jajka, dodać sol, mleko, cukier, olej. Powoli wsypywać mąkę,
ocet i wyrośnięte drożdże. Wymieszać dokładnie wszystkie składniki.
3. Kiedy wszystkie składniki będą wymieszane, wyłożyć ciasto na stół i
wyrabiać, podsypując dodatkowo mąką. Wyrabiać i wyrabiać, aż ciasto zacznie
odstawać od rąk.
4. Wyrobione ciasto uformować w kulę, włożyć do miski. Przykryć lekko folią
przezroczystą, ale tak żeby ciasto dalej mogło swobodnie rosnąć. Ustawić w
ciepłym miejscu, bez przeciągów do wyrośnięcia. Rośnie mniej więcej 30–60 minut.
5. Kiedy ciasto podwoi objętość podzielić je na 4 kulki i, dodatkowo, każdą z
tych czterech kulek też na 4.
6. Mamy 16 kulek ciasta. I teraz najtrudniejsze. Rozwałkować 4 kulki na placki
wielkości talerza i każdą posmarować roztopionym masłem. Złożyć 4 placki razem
i zwinąć w rulonik. Trochę rozciągnąć rulonik wzdłuż.
7. Powinniśmy otrzymać 4 ruloniki – każdy rulonik składa się z 4
rozwałkowanych placków posmarowanych masłem.
8. Ruloniki trzeba teraz pociac w trójkąciki. Z końcówek ruloników
zrobić małe kulki.
9. Okragłą brytfankę posmarować masłem i układać trójkąciki, ostrą czescią do
środka. Małe kulki ułożyć w samym środku.
10. Zostawić do wyrośnięcia na ok. 30 minut. Posmarować słonecznik zółtkiem,
posypać czarnuszką lub sezamem. Nagrzać piekarnik do 200ºC. Najpierw piec
chlebek na samym dnie, po 15 minutach przenieść na 2 półkę. Przykryć papierem
do pieczenia, żeby się nie spiekł za bardzo. Piecze się jeszcze ok. 20-30
minut. Zależy od piekarnika, nasz jest zwykły bez termoobiegu.
To jest przepis na 2 słoneczniki o średnicy ok. 30 cm.
za: forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=777&w=22091646
--
Ostatnią edycję dokonał moderator: