Bulion chiński

Izolda

Member
Lut 28, 2006
7,620
1
36
Przepis z książki "Szczypta smaku... Chiny".

Składniki (na 2,5-3 litry bulionu):
- 1500 g porcji rosołowej z kurczaka (także skrzydełka, szyje, łapy)
- 250 ml wina ryżowego
- 12 plasterków imbiru
- 6 cebulek dymek
- 4 l wody

Sposób wykonania:
Usunąć nadmiar tłuszczu z mięsa, włożyć do garnka z imbirem i dymką. Zalać wodą. Doprowadzić do wrzenia i gotować na bardzo małym ogniu 3,5 - 4 godziny szumując. Przecedzić przez drobne sito. Po ostudzeniu zebrać z powierzchni tłuszcz. Przechowywać w lodówce przez trzy dni lub podzielony na mniejsze porcje zamrozić.

Moje uwagi:
Za pierwszym razem ściśle trzymałam się przepisu, ale bulion wyszedł dość wodnisty. Teraz układam wszystkie składniki w odpowiednim garnku i wlewam tylko tyle wody, żeby wszystko było przykryte. Od siebie dodałam 6 lekko zmiażdżonych, nieobranych ząbków czosnku. Przy tej ilości bulionu nie jest on czosnkowy, a zyskuje dodatkowo ciekawą nutę. Wszystko razem świetnie się komponuje. Gotuję koło 3 godzin, to w zupełności wystarcza.
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

seniorka

Member
Sie 13, 2008
8,443
1
0
Właśnie wyjęłam z zamrażalnika sporą porcję kurczaka. Na jutro będzie w sam raz. Zastanawiałam się, co z nim zrobić i już mam rozwiązanie. Pozostałe produkty (dzięki Bogu mam w domu, bo nie wychodzę z powodu kłopotów z kośćmi miednicy. Ponadto szukam w internecie sklepów z dostawą do domu. Może mi się uda, bo na razie kończy się tylko na tytułach. Pozdrowienia i dobranoc.
 

seniorka

Member
Sie 13, 2008
8,443
1
0
Zrobiłam, uwzględniając wszystkie Twoje uwagi i dodatki. Wyszedł bulion esencjonalny i aromatyczny. Po prostu bardzo dobry. Tylko teraz z czym go zjeść
icon_question.gif
Stoję nad rozwałkowanym ciastem francuskim i szukam pomysłu na nadzienie. Na wszelki wypadek zmieliłam ugotowanego kurczaka, w zamrażalniku miałam mrożone świeże prawdziwki (jeszcze z ubiegłego roku) i z tego wszystkiego z młodą cebulką dodatkiem 1 - 1,5 łyżeczki przyprawy "5 smaków" usiłuję zrobić "chińskie" pierożki, a właściwie sakiewki. Nieważne, co jeszcze dodawałam, bo o bulion tu chodzi, a nie o dodatki, chociaż wszystko razem smakowało nadzwyczajnie.
 

Izolda

Member
Lut 28, 2006
7,620
1
36
Seniorko, ten bulion stosuje się jako podstawę innych zup, albo dodaje do różnych dań stir-fry z woka, najprostsza zupa jaką można z niego przyrządzić to właśnie taka z pierożkami won ton, bulion przyprawia się sosem sojowym, olejem sezamowym i tym zalewa pierożki, oczywiście posypane koniecznie zieloną cebulką, dla zaostrzenia smaku można dodać biały pieprz lub olej chili. Jeśli tylko uda Ci się zgromadzić wszystkie potrzebne składniki to polecam Ci zupę pikantno-kwaśną, którą wpisałam tutaj:
https://www.cincin.cc/index.php?showtopic=37680

W każdym razie miło mi, że sakiewki się udały i całość przypadła Ci do gustu.
 
Ostatnią edycję dokonał moderator: