Bułka wrocławska / paryska

Madzia1975

Member
Gru 17, 2008
217
0
0
Mala Mi dziekuje!
icon_redface.gif
powiem Ci,ze w smaku jest jeszcze lepsza niz wyglada,zapraszam szczegolnie z konfitura wisniawa i kakao.
lecker.gif
 

qd

Well-known member
Sie 28, 2005
7,774
1,173
113
Ho ho ho, jaki dobry przepis! Upieklam z dodatkiem zakwasu, uformowalam dwie bułki znaczy dwa chleby pszenne, jak nazywa to moj maz i jego rodzina. Wyszlo doskonale i zostalo pochloniete przez gosci co mi na dlugi weekend listopadowy zjechali.
Dziekuje bardzo!
 

kasha

Member
Wrz 25, 2004
20,571
2
0
Kapucha, nie wyszło mi
cry_1.gif
cry_1.gif
cry_1.gif
 

Mała_Mi

Member
Lis 21, 2006
15,028
2
0
Qd, ogromnie się cieszę! ! !

Kasha, a co konkretnie Ci nie wyszło?
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

kasha

Member
Wrz 25, 2004
20,571
2
0
Mała_Mi @ 20 Nov 2009 napisał:
index.php?act=findpost&pid=912927Kasha, a co konkretnie Ci nie wyszło?
chyba mąka zbyt wchłonęła mokre i straszliwie ścisłe ciasto wyszło po pierwszym rośnięciu
icon_eek.gif

nie dało się dodać mleka, ciasto tylko fruwało w misce i nie chciało jej wchłonąć, ledwo coś ukształtowałam z niego
fiesgrins.gif

po upieczeniu i dziwnie się rozeszły wszelkie zmarszczki które próbowałam podwijać pod boki i pod spód,
bułka się zrobiła jakby była zrobiona z czegoś takiego jak robią atrapy jedzeniowe,
blada jak ściana bidusia, pukając w nią wydawało się że to domek małych leśnych stworzeń, a nie bułka
Smaczna, ale twardawa nieco i ścisła bardzo, będę ją powtarzać dodając więcej płynów
aaa, i mocno pachniła drożdżowym fermentem
fiesgrins.gif


Może był to domek Muminków o kształcie dżdżownicy!!!
pinggrins.gif
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

Mała_Mi

Member
Lis 21, 2006
15,028
2
0
Dżdżownica brzmi kusząco
fiesgrins.gif


Ale czekaj, omówmy to, bo może coś źle zrozumiałam: mówisz, że nie dało się dodać mleka. Jak to?

Robisz tak: Drożdże rozpuszczasz w całym ciepłym mleku i dodajesz trochę maki. Tak, aby wyszedł zaczyn o konsystensji gęstej śmietany.
Jak to nam wyrośnie, dodajesz resztę mąki. To tak w zarysie.
icon_smile.gif


Czy znaczy, że mleko dawałaś partiami?
 

kasha

Member
Wrz 25, 2004
20,571
2
0
całe mleko z wodą wykorzystałam do drożdży i 1/3 mąki,
po wyrobieniu z resztą mąki dałam mu wyrosnąć i po tym wyrastaniu zobaczyłam,
że ciasto jest twarde i chciałam wrobić w nie jeszcze trochę dodatkowego mleka i wody ale już się nie dało
ugly_08.gif
 

Mała_Mi

Member
Lis 21, 2006
15,028
2
0
hm, takich numerów to nigdy nie próbowałam
icon_lol.gif

Po tym pierwszym wyrastaniu formuje się bułę i się dalej wyrasta, więc w tym momencie jeszcze nie musi wyglądac jak poduszkowiec
icon_smile.gif

Może jeszcze raz spróbuj, jeśli masz ochotę
icon_smile.gif
 

kasha

Member
Wrz 25, 2004
20,571
2
0

Mała_Mi

Member
Lis 21, 2006
15,028
2
0
Pieczona wczoraj na dzisiejsze śniadanie

bu_ka1.JPG

bu_ka2.JPG
 

Załączniki

  • bu_ka1.JPG
    bu_ka1.JPG
    118.4 KB · Wyświetleń: 1
  • bu_ka2.JPG
    bu_ka2.JPG
    121.8 KB · Wyświetleń: 1

Ilona

Moderator
Paź 10, 2004
37,718
1
0
lecker.gif
 

Sylwus

Member
Sty 22, 2010
11
0
0
Upieklam, i napewno nie ostatni raz!! Przepis jest Super... Bulka jest naprawde leciutka i miekka z lekko chcrupiaca skorka. Ciasto jest elastyczne i szybko sie wyrabia. Nastepnym razem jednak zrezygnuje z naciecia bulki, mysle ze jest zbedne i sprobuje wyrobic dwa batony.

Mala_Mi, mam pytanko do w przepisie podanej temperatry. Czy piekarnik nastawic na termoobieg + gora i dol?

Dzeki za przepis!!!

 

Mała_Mi

Member
Lis 21, 2006
15,028
2
0
Nie, nie, Sylwus, albsolutnie nie na termoobiegu. Normalnie, bez termoobiegu.
Ciesze się ogromnie, że wypróbowałas przepis i że Ci smakuje
icon_biggrin.gif
 
Ostatnią edycję dokonał moderator: