Bułki murarki

qd

Well-known member
Sie 28, 2005
8,203
1,711
113
Szukajac bułek sięgnęłam po przepis mirabbelki i zrobilam jak kazala ( wklejam przepis skopiowany ze stronki)
Bułki murarki
zaczyn drożdżowy
 175g maki pszennej typ 650
 150g woda
 1 plaska łyżeczka drożdży instant
ciasto
 375g mąka typ 550 lub 650
 cały zaczyn jw.
 200 - 220g wody
 ¾ łyżeczki drożdży (dałam tylko pol łyżeczki)
 1 łyżka soli
 glazura: łyżka maki kartoflanej wymieszana z odrobiną wody

1. Składniki zaczynu dobrze wymieszać, aby powstało gładkie ciasto. Pozostawić przykryte do wyrośnięcia na całą noc w temperaturze pokojowej.
2. Następnego dnia rozmieszać mąkę, drożdże oraz zaczyn. Wyrabiać 4 minuty (mikserem na 1 poziomie), następnie energiczniej 8 minut (mikser poziom 2-3), dodając również w tym momencie sól. Powinno powstać elastyczne gładkie ciasto, odstające od miski lub ręki. Wyjąć z miski, krotko wyrobić na blacie i przełożyć do miski wysmarowanej olejem.
3. Przykryte odstawić do wyrośnięcia, do podwojenia objętości (1 do 1,5 godz).
4. Ciasto odgazować, podzielić na 12 części, przykryć. Każdy kawałek formować tak, aby uzyskać okrągłe bułeczki. Ułożyć na blasze wyłożonej papierem. Przykryć, odstawić do wyrośnięcia na ok. 1 godzinę.
5. W międzyczasie piekarnik nagrzać do 250°C.
6. Każdą wyrośniętą bułeczkę przepołowić naciskając tępym końcem noża nie do końca, ale tak, aby połówki były połączone jedynie cienką warstwą ciasta. Zagłębienie posmarować glazura, obydwie połówki połączyć razem i docisnąć.
7. Układać na blasze i na zakończenie jeszcze raz wierzchy bulek posmarować glazurą.
8. Piec około 20 minut w naparowanym piekarniku do lekkiego zbrązowienia.

Wyszły takie:

murarki_cc.jpg

Niestety - skorka gruba, miekisz nie tak lekki jakbym chciala - ale to najpewniej moja wina, wszystkie bulki mi tak wychodza
icon_sad.gif

qd, niezrazona, bede dalej probowac

Załączniki

• murarki_cc.jpg
    murarki_cc.jpg
    33.6 KB · Wyświetleń: 2

mirabbelka

Moderator
Członek ekipy
Gru 22, 2004
5,158
531
113
qd, mnie sie podobaja - maja charakter
icon_mrgreen.gif

one nie beda takie puchate jak te z supermarketu. kiedys bulki byly bardziej zwarte

mozesz poeksperymentowac z iloscia drozdzy. ja mam obsesje na temat zmniejszania ich ilosci, ale jak dodasz wiecej beda oczywiscie lzejsze

a puszyste wnetrze zalezec bedzie tez od jakosci maki (gluten)

qd

Well-known member
Sie 28, 2005
8,203
1,711
113
mirabbelka @ 9 Mar 2010 napisał:
index.php?act=findpost&pid=953776qd, mnie sie podobaja - maja charakter
icon_mrgreen.gif

one nie beda takie puchate jak te z supermarketu. kiedys bulki byly bardziej zwarte

mozesz poeksperymentowac z iloscia drozdzy. ja mam obsesje na temat zmniejszania ich ilosci, ale jak dodasz wiecej beda oczywiscie lzejsze

a puszyste wnetrze zalezec bedzie tez od jakosci maki (gluten)
Dzisiaj pieklam i pieklam i pieklam...
Miedzy innymi musztardowe bulki, ktorych nie ma tutaj w spisie, ale google wyszukuje jako cincinowe i mirabbelkowe.

Bulki_musztardowe_cc.jpg

Nie dalam musztardy w proszku - nie mialam. Uzylam oleju gorczycznego do posmarowania z wierzchu, ale nie czulam roznicy w smaku zadnej absolutnie.
Zreszta, mnie bardziej o konsystencje szlo. Nienajgorsze, ale jeszcze nie to. Nie to.
qd

Załączniki

• Bulki_musztardowe_cc.jpg
    Bulki_musztardowe_cc.jpg
    37.8 KB · Wyświetleń: 1
Ostatnią edycję dokonał moderator:

atunia

Member
Kwi 3, 2005
3,187
0
36
qd, spróbuj z przepisu ciut obok, czyli na chałkę mirabbelki, wiązałam z wałeczków ptaszki, posypałam makiem i wyszły przepyszne (ale dość duże) bułki. Tylko stanowczo ciasto nie może być za gęste i _bardzo_ ważne jest przykrywanie, kawałek folii albo natłuszczony kawałek folii... skórka nie lubi obsychać.

eremiw

Member
Wrz 1, 2007
261
1
18
Smakują nam te bułki, są ..inne od zazwyczaj pieczonych, ale moje nie są takie ładne jak qd. Mirabbelka radzi naciskać tepą stroną noża, robię tak , ale w piekarniku to wszystko znika, po prostu zarasta. Gdzie robię błąd?

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy