Bułki na śniadanie

olde

Member
Maj 28, 2009
25
0
0
Przepis jest od Irki55
ale pobrałam go z bloga Izuni

Ja zawsze robię paryskie i są wyśmienite
lecker.gif


Wypróbowałam obydwa sposoby
zarówno wstawiając ciasto na noc do lodówki i piec rano,
a także piec po wyrobieniu i podwojeniu ilości.

naprawdę polecam ten przepis
icon_smile.gif

<h3 class=&quot;post-title entry-title&quot; align=&quot;left&quot;> 88-BULKI NA SNIADANIE </h3>
Z tej proporcji mozna zrobic 24 okragle buleczki lub 4 bulki paryskie.

Skladniki:

* 10 dkg swiezych drozdzy
* 2 lyzki cukru
* 500 ml wody
* 1 kg maki pszennej
* ok. 2 lyzeczek soli (ja dalam 1 lyzke)
* 8 lyzek oleju

Drozdze zasypac cukrem i poczekac az sie rozpuszcza.
Do duzej miski dac wszystkie skladniki i wyrobic. Ja zrobilam to oczywiscie w maszynie.
Przykryc i pozostawic do podwojenia objetosci.
Mozna tez wstawic na noc do lodowki i upiec na nastepny dzien.Wtedy rano przez chwile zagniatamy i formujemy buleczki.
Wierzch mozna posmarowac np.roztrzepanym jajkiem i ponacinac. (ja posmarowałam mlekiem i posypałam makiem i sezamem)
Piec w 220'C przez 10-20 minut. (ja piekłam 20 minut)

Autorka pisze, ze aby bulki mialy polysk mozna je posmarowac woda z rozpuszczona sola. Ja jeszcze tak nie probowalam. Make w pewnej czesci mozemy tez zastapic np. pszenna pelnoziarnista.


życzę udanych wypieków
daumen.gif

 

Załączniki

  • P1010163.JPG
    P1010163.JPG
    66.9 KB · Wyświetleń: 0
  • P1010164.JPG
    P1010164.JPG
    60.6 KB · Wyświetleń: 0
  • P1010170.JPG
    P1010170.JPG
    68.5 KB · Wyświetleń: 0