Buleczki z gatunku raczej puszystych i miekkich, chociaz skorke maja chrupiaca - smak bulek pszennych z lekkim, kwasnym akcentem.
To jest dosc duza porcja - mnie wyszedl jeden chlebek i 9 bulek, mozna spokojnie zrobic z 1/2 porcji:
Bulki pszenne na zytnim zakwasie
2 lyzeczki suchych drozdzy instant
1 szklanka zakwasu zytniego
1 1/4 szklanki wody
3/4 szklanki mleka
1 lyzka oliwy z oliwek
1 lyzka soli
6 szklanek maki, lub wiecej
Recznie
W duzej misce wymieszac wode, mleko, oliwe i sol. Dodawac stopniowo make po szklance (razem z pierwsza dodac drozdze) do momentu uzyskania miekkiego, elastycznego ciasta. Przelozyc na stolnice i wyrabiac, podsypujac maka w razie koniecznosci az ciasto bedzie gladkie i lsniace. Wlozyc do miski, przykryc sciereczka i zostawic do wyrosniecia na 1 1/2 do 2 godzin.
Maszynowo
Wszystkie skladniki wlozyc do foremki w kolejnosci zgodnej z instrukcja, wlaczyn cykl "dough".
Po wyrosnieciu uformowac buleczki, ulozyc na blasze i zostawic az sie napusza lekko, okolo 30 minut.
W tym czasie rozgrzac piekarnik do 225ºC. Buleczki lekko popryskac woda, wsunac do piekarnika i piec okolo 10 minut (mozna popryskac dodatkowo woda dla uzyskania bardziej chrupiacej skorki). Obnizyc temperature do 190ºC i piec az do zrumienienia, okolo 20 minut. Wystudzic na siateczce.
To jest dosc duza porcja - mnie wyszedl jeden chlebek i 9 bulek, mozna spokojnie zrobic z 1/2 porcji:
Bulki pszenne na zytnim zakwasie
2 lyzeczki suchych drozdzy instant
1 szklanka zakwasu zytniego
1 1/4 szklanki wody
3/4 szklanki mleka
1 lyzka oliwy z oliwek
1 lyzka soli
6 szklanek maki, lub wiecej
Recznie
W duzej misce wymieszac wode, mleko, oliwe i sol. Dodawac stopniowo make po szklance (razem z pierwsza dodac drozdze) do momentu uzyskania miekkiego, elastycznego ciasta. Przelozyc na stolnice i wyrabiac, podsypujac maka w razie koniecznosci az ciasto bedzie gladkie i lsniace. Wlozyc do miski, przykryc sciereczka i zostawic do wyrosniecia na 1 1/2 do 2 godzin.
Maszynowo
Wszystkie skladniki wlozyc do foremki w kolejnosci zgodnej z instrukcja, wlaczyn cykl "dough".
Po wyrosnieciu uformowac buleczki, ulozyc na blasze i zostawic az sie napusza lekko, okolo 30 minut.
W tym czasie rozgrzac piekarnik do 225ºC. Buleczki lekko popryskac woda, wsunac do piekarnika i piec okolo 10 minut (mozna popryskac dodatkowo woda dla uzyskania bardziej chrupiacej skorki). Obnizyc temperature do 190ºC i piec az do zrumienienia, okolo 20 minut. Wystudzic na siateczce.
