Bulki pszenne na zytnim zakwasie

arielka

Member
Kwi 6, 2005
709
0
0
Nie doczekałam się odpowiedzi i wzięłam byka za rogi. Upiekłam bułeczki z moim zakwasem. Wyszły bardzo dobre. Pierwsza partia była trochę za twarda. Za drugim razem wstawiłam na dno piekarnika foremkę z woda (za radą BeatySz) i było dużo lepiej. Skórka nie była już taka twarda.
Polecam bułeczki innym
icon_smile.gif
 

bajaderka

Member
Wrz 14, 2004
4,063
1
0
To ciesze sie arielko, ze sie udaly
icon_smile.gif


Mysle, ze kazdy zakwas sie nada - bo tak jak mowisz ich rola jest identyczna
icon_smile.gif
Tylko trzeba uregulowac wlasciwa gestosc ciasta jako, ze zakwasy roznia sie gestoscia i to wszystko
icon_smile.gif
 

frigg

Member
Mar 23, 2006
774
1
0
pszenny.JPG
Upiekłam 9 bułeczek i taki właśnie chlebek z tego przepisu.
Pozdrawiam Bajaderkę i dziękuję za super przepis.
 

Załączniki

  • pszenny.JPG
    pszenny.JPG
    41 KB · Wyświetleń: 1
Ostatnią edycję dokonał moderator:

frigg

Member
Mar 23, 2006
774
1
0
Dzisiaj piekłam go znowu, bo miał wielkie powodzenia w domu moim...
Chyba dałam za mało wody. Z całości upiekłam wielki bochen chlebowy.
Jednak zamienił się w grzyb, bo tak wygląda:
HPIM8221__320x200_.JPG HPIM8222__320x200_.JPG
 

Załączniki

  • HPIM8221__320x200_.JPG
    HPIM8221__320x200_.JPG
    31.1 KB · Wyświetleń: 1
  • HPIM8222__320x200_.JPG
    HPIM8222__320x200_.JPG
    20.6 KB · Wyświetleń: 1
Ostatnią edycję dokonał moderator:

imamcia

Member
Lis 29, 2005
2,398
0
36
Frigg! Piekarnię otworzyłaś? Podziwiam szczerze. Buziaki
bussi.gif
 

frigg

Member
Mar 23, 2006
774
1
0
Wiesz, Imamciu dawno nie słyszana, z tą piekarnią to nie jest zły pomysł. Póki co ranny ptaszku piecz ze mną
icon_biggrin.gif
. A jak założę piekarnię chętnie zaproszę do spółki....
 

imamcia

Member
Lis 29, 2005
2,398
0
36
Jak na razie patrząc na Twoje wyczyny mam ochotę się podłączyć, ale do konsumpcji:)
 

frigg

Member
Mar 23, 2006
774
1
0
Moja droga Imamciu - już, teraz i zaraz TU - przyjeżdżaj do Gdańska , bo jak prześlę pocztą może dojść jako tarta bułeczka ....
 

Elle

Member
Mar 6, 2010
798
0
0
w ogóle mi chrupiąca skórka nie wyszła, ale w sumie to nic, upiekłam z 1/2 porcji jako jeden bochenek, taka bułka wrocławska wyszła, przypomina mi trochę chleb grecki Mirabelki, choć tamten jest dość słodki. Jak uformowałam bochenek to mi się troszkę spłaszczył, już myślałam, ze będę miała drożdżowego podpłomyka, ale w piekarniku pięknie wyrósł do góry. Jestem zadowolona i przepis polecam, świetnie smakuje z miodkiem
daumen.gif
 

kinia260579

Member
Lis 15, 2007
432
0
0
upieklam dzisiaj z polowy porcji...fajne, neutralne w smaku
po uformowaniu buleczki niewiele podrosly, ale nadgonily w piekarniku
icon_smile.gif


10hn1n9.jpg


jak widac mialam problemy ze zrobieniem zdjecia przekroju, cora mi podprowadzala buleczke ;)

sya6p4.jpg
 
Ostatnią edycję dokonał moderator: