- Mar 5, 2009
- 12,408
- 4,569
- 113
Bułki z rolki/filmiku, który zobaczyłam na fb. https://www.facebook.com/reel/1137989011194819
A tu tłumaczenie przepisu tłumaczem google.
Składniki:
- 200 ml ciepłej wody (1 szklanka)
- 200 ml ciepłego mleka (1 szklanka)
- 50 g miękkiego masła
- 1 białko jajka
- 2 łyżeczki cukru
- 1 łyżeczka soli
- 20 g świeżych drożdży (lub 10 g suszonych drożdży)
- 600-650 g mąki (5 szklanek + 1-2 łyżki)
Na polewę:
- 1 żółtko
- 2 łyżeczki mleka
- Opcjonalnie: nasiona sezamu
1. Wszystkie składniki ciasta, oprócz masła, umieścić w misie miksującej i zacząć wyrabiać. Podczas wyrabiania dodawaj masło i kontynuuj, aż uzyskasz miękkie ciasto.
2. Ciasto przełożyć do lekko naoliwionej miski, przykryć i odstawić do wyrośnięcia na 45 minut.
3. Ciasto podzielić na 12 porcji. Każdą porcję spłaszcz najpierw rękoma, a następnie wałkiem do ciasta.
4. Zwiń każdy kawałek w wałek, zlep i ułóż je na blasze do pieczenia łączeniem do dołu, zostawiając między nimi trochę odstępu.
5. Pozostawiamy je na blasze na kolejne 30 minut do wyrośnięcia.
6. Żółtko ubić z mlekiem i posmarować nim ciasto. W razie potrzeby posyp z wierzchu ziarnami sezamu.
7. Piec w piekarniku nagrzanym do 190°C z termoobiegiem przez około 17-20 minut, aż się zarumieni.
==========================================================================
Piekłam bez termoobiegu 17 min, jajko dałam całe, odlałam tylko odrobinę do smarowania, dla mnie ciut za mało słone. Drożdże dałam instant.
Wyrabiałam mumem, którego mało co nie zepsułam podczas wyrabiania ciasta bo mi rondelek z masłem wpadł do środka i zablokował hak
Wrażenia ogólne? Bardzo fajne i puchate bułki, niewymagające i dość szybkie w produkcji. Do częstej powtórki

A tu tłumaczenie przepisu tłumaczem google.
Składniki:
- 200 ml ciepłej wody (1 szklanka)
- 200 ml ciepłego mleka (1 szklanka)
- 50 g miękkiego masła
- 1 białko jajka
- 2 łyżeczki cukru
- 1 łyżeczka soli
- 20 g świeżych drożdży (lub 10 g suszonych drożdży)
- 600-650 g mąki (5 szklanek + 1-2 łyżki)
Na polewę:
- 1 żółtko
- 2 łyżeczki mleka
- Opcjonalnie: nasiona sezamu
1. Wszystkie składniki ciasta, oprócz masła, umieścić w misie miksującej i zacząć wyrabiać. Podczas wyrabiania dodawaj masło i kontynuuj, aż uzyskasz miękkie ciasto.
2. Ciasto przełożyć do lekko naoliwionej miski, przykryć i odstawić do wyrośnięcia na 45 minut.
3. Ciasto podzielić na 12 porcji. Każdą porcję spłaszcz najpierw rękoma, a następnie wałkiem do ciasta.
4. Zwiń każdy kawałek w wałek, zlep i ułóż je na blasze do pieczenia łączeniem do dołu, zostawiając między nimi trochę odstępu.
5. Pozostawiamy je na blasze na kolejne 30 minut do wyrośnięcia.
6. Żółtko ubić z mlekiem i posmarować nim ciasto. W razie potrzeby posyp z wierzchu ziarnami sezamu.
7. Piec w piekarniku nagrzanym do 190°C z termoobiegiem przez około 17-20 minut, aż się zarumieni.
==========================================================================
Piekłam bez termoobiegu 17 min, jajko dałam całe, odlałam tylko odrobinę do smarowania, dla mnie ciut za mało słone. Drożdże dałam instant.
Wyrabiałam mumem, którego mało co nie zepsułam podczas wyrabiania ciasta bo mi rondelek z masłem wpadł do środka i zablokował hak
Wrażenia ogólne? Bardzo fajne i puchate bułki, niewymagające i dość szybkie w produkcji. Do częstej powtórki