Buraczki lub marchew po koreańsku

Buka

Well-known member
Wrz 19, 2004
30,957
5,008
113
Boje sie byc upierdliwa, ale czuje roznice między malakserem i tarką :)

Buko, tez mam tak samo. Kazdy raz biorac tarke do rąk, moja wyobraznia lata jak miotla u wiedzmy ))))))
Niepotrzebnie.:mrgreen: Myślę, że każdy czuje różnicę, tylko dla mnie są niezbyt istotne. :lol:

Buka

Well-known member
Wrz 19, 2004
30,957
5,008
113
Mówiąc, że "niepotrzebnie" miałam na myśli Twoja obawę przed upierdliwością. :) Reszta OK, też myslę, że różnice między malakserem, a tarką są widoczne i mają uzasadnienie. :)

• Like
Reakcje: Aniutka

Aniutka

Well-known member
Maj 11, 2008
2,441
2,433
113
Elu, nie jestes upierdliwa! Roznica pewnie jest, ale na razie nie planuje kupowac tej tarki. Napisalam o moim przypadku gdyby ktos mial tak samo, bo nawet przy uzyciu malaksera surowki wychodza pyszne :)

Elka

Well-known member
Sty 27, 2006
4,394
1,847
113
Buko, dzięki, ze rozgraniczyłaś, co OK, a co niepotrzebne.

Aniutko, napewno kupowanie jeszcze jednego przydasia kuchennego do jednej funkcji jest nieracjonalne :)

• Haha
Reakcje: Buka

gracha

Well-known member
Mar 31, 2006
9,474
3,238
113
Ja też czuję różnicę między wiórkami a miazgą a jakimiś wielkimi wiórami. Tylko nie potrafię rozróżnić czy tarkowano ręcznie czy przy użyciu robota.
Akurat w moich maszynach żadne otwory mi nie pasują i gotowane buraki do słoików tarkuję ręcznie.

AnkaP

Well-known member
Sty 2, 2008
13,341
8,188
113
Ja do MUM-a kupiłam dodatkowe tarki, jedną do julienne, a drugą mającą oczka o wielkości tych ze zwykłej, ręcznej tarki. Do tarcia kilku kilogramów buraczków na ręcznej tarce żadna siła mnie nie zmusi.

• Like
Reakcje: reniam_123

MarthaB

Well-known member
Kwi 9, 2009
3,055
343
83
Mi jest obojętne jak ścieram, zbyt leniwa jestem, co oznacza, że częściej ścieram ręcznie niz maszyną, bo mi łatwiej tarkę jedną umyć, niż się babrac w wyciąganie maszyny ;-) którą też muszę potem umyć :)

Buka

Well-known member
Wrz 19, 2004
30,957
5,008
113
Mam taką samą tarczę, jak Anka i wiórki z niej są ciut grubsze niż z tarki ręcznej, takie bardziej sałatkowe. Np. do tej sałatki w zalewie, co mamy na Cinie, to wolę wiórki z tarki.

gracha

Well-known member
Mar 31, 2006
9,474
3,238
113
Właśnie takie grubsze niż z ręcznej też mam, ale mnie zupełnie nie odpowiadają. A tam, tyle buraków co ja robię to daję radę :)

• Like
Reakcje: janie i Buka

Buka

Well-known member
Wrz 19, 2004
30,957
5,008
113
Rzeczywiście, chyba tylko szaleństwem da się wytłumaczyć ten zakup. ;-)
Mam ich mandolinę, też nietanią, ale to nie aż tak proste narzędzie, jak ta tarka. :shock:
Dobrze, że chociaż używasz. :mrgreen:

AnkaP

Well-known member
Sty 2, 2008
13,341
8,188
113
Używam to za duże słowo ;-) Stoi gdzieś w czeluściach szafki, chyba pierwszy raz dzisiaj była w użyciu, poza pierwszym testowaniu po zakupach.
Moja dzisiejsza marchewka:
20250119_153451.jpg
Smaczna. Niby zwykła marchewka, ale nie mogłam się powstrzymać przed wyjadaniem. Następnym razem będą buraczki, podejrzewam, że będzie mi smakować, bo kiedyś jadłam surówkę z buraczki i była bardzo dobra.

Elka

Well-known member
Sty 27, 2006
4,394
1,847
113
Anko, strasznie się cieszę, ze surowka przypadla Ci do gustu :) Bardzo trafnie ujęlas to - wyjadanie... wiem, o czym mowisz :)))) No a w sprawie tarki to powiem, ze nawet ja, kuchennogadzetowa maniaczka nie kupilabym :)))) Ale jest bardzo fajnie, ze wlasnie tutaj Ci pasowala. W sumie mialam kiedys taki gadzet, ktorego nie uzywalam chyba lat piętnascie, a potem jakby na oczy przejrzalam i bez niego ani rusz bylo :)
:)

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy